Hallitus on tuomassa eduskunnan käsittelyyn esityksen työehtoja merkittävästi heikentävästä lakipaketista osana hallituksen ns. kilpailukykyloikkaa tavoitteenaan parantaa Suomen kilpailukykyä. Kyseisestä hallituksen esitystä leimaa heikko lainvalmistelu tai sitten kyseessä on vain pelkästä jääräpäisyydestä ja maalaisjärjen puutteesta.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa lakiesitykseen sisältyvä kohta sairauspäiviä koskevan muutosesitys ja sen vaikutukset käytännön vaikutukset. Nykykäytäntöhän on se, että työntekijä voi maksimissaan olla omalla ilmoituksella maksimissaan 3 työpäivää täydellä palkalla. Tämä koskee myös oman lapsen sairastumista. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että yhden päivän mittaiset sairauslomapoissaolot ovat varsin tavallisia työpaikoilla. Lakimuutosesitys on, että 1 sairauslomapäivä on työntekijälle palkaton sekä 2. ja 3. sairauslomapäivästä työntekijälle maksetaan 80 % palkasta, ja terveydenhoitajan tai lääkärin antama sairauslomatodistus vaaditaan aina. Mitä tämä muutos tarkoittaa käytännössä?
Lyhyet yhden päivän mittaiset sairauslomapoissaolot jäävät kokonaisuudessaan pois ja työntekijät pyrkivät tämän muutoksen myötä hakemaan suoraa päätä aina 3 päivän mittaista sairauslomaa, myös lasten sairastuessa. Samanlainen muutos toteutettiin Ruotsissa ja siellä tehty muutos johti tämän kaltaiseen kehitykseen. Tämä sairauslomatodistusten lisääntyvä hakukäytäntö kuormittaa luonnollisesti terveydenhuoltojärjestelmää aivan kohtuuttomasti. Sen voi jo kuvitella. Lisäksi tämä tulee kalliiksi yhteiskunnalle, kun resurssit on kuormitettu ja poissa muusta kiireellisemmästä hoitotarpeesta. Todistuskäytäntö ei ole rahallisestikaan mitään ilmaista yhteiskunnalle. Terveydenhoitajan antaman todistuksen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle on arvioitu 120 euroksi per todistus ja vastaavan lääkärin antaman todistuksen kustannukset yhteiskunnalle on arvioitu puolestaan 360 euroksi per todistus. Arkielämän realiteettien myötä tämäkin muutosesitys osoittautuu yhteiskunnalle kalliiksi muutokseksi ja kilpailukykyloikka muuttuu kilpailukykykyykyksi.
Miksei näitä vaikuttavuusarvioita voi tehdä lakiesityksen valmistelun aikana ennen niiden viemistä eduskunnan käsiteltäväksi? Meillä äänestäjinä on odotettavissa ainoastaan sirkushuveja eduskunnan taholta leivän sijasta näillä näkymin.