Aikoinaan Adam Smith piti osakeyhtiötä toimimattomana yritysmuotona koska siinä vastuu kaikoaa, ketään ei kiinnosta yhteisten asioiden hoito koska jokainen ajaa vain omaa etuaan. Osayhtiö on kuitenkin mahdollista muodostaa niin että se on suhteellisen tehokas. Nallen esittämä malli jossa yhtiön ainut tehtävä on maksimoida omistaja arvo elikkä osakkeen omistajien tulot on kuitenkin joissakin suhteissa tehokas mikäli johdon kannusteet on oikein muodostettu. Esim osakekurssiin sidottu palkkaus ja optiot ovat tehokas kannustin.
Kvartaalin kurssinousuun tai osinkoihin sidottu palkkaus on tehokas. Johtajiksi hakeutuvat yleensä erityisen ahneet ihmiset ja varsin monet heistä luokitellaan psykopaateiksi. He ajavat omaa etuaan häikäilemättä ja samalla toteutuu omistajien etu kvartaalimittakaavassa.
Oletetaan että yrityksellä on mahdollisuus tehdä 30% kurssinousu hiukan epäilyttävällä tekniikalla joka tuhoaa sadan vuoden sisään ihmiskunnan 99,9% varmuudella ja tämän kvartaalin aikana ihmiskunnan tuhon todennäköisyys on 10%.
Johto laskee tuoton. 30% tuotto – 10% tuhoutumisriski. Viivan alla komeilee 27% tulo joka kuitenkin siinä tapauksessa että ihmiskunta ei tuhoudu heti on 30%. jos tuhoutuu, kukaan ei ole syyttämässä. Teknologia kannattaa ottaa käyttöön.
Näyttää siis siltä että osakeyhtiön logiikka väistämättä johtaa ihmiskunnan tuhoon.
Vaivaan voisi olla lääke. Vakuutukset. Vakuutusyhtiö laskee riskit pitkällä aikavälillä, se osaa hinnoitella vakuutusmaksut niin ettei mikään Talvivaara pääse edes aloittamaan. Jenkkilän roskalainat jäävät myöntämättä koska kukaan ei suojaa niitä johdannaisilla. Noinhan se toimii. Vaan kun ei toimi. Myöskin vakuutusyhtiöt ovat osakeyhtiöitä. Ne laskevat, myönnän vakuutuksen roskalainalle vaikka se varmasti romahtaa mutta vastas ensi kvartaalilla. Johto kerkeää kuitata bonukset ja siirtyä lämpimälle paratiisisaarelle ennen tuhoa.
Tuo sama syyntakeeton riskinotto joka väistämättä tuhoaa ihmiskunnan on kuitenkin osakeyhtiön suurin voima. Markkinataloudessa pärjää se joka ottaa suurimman riskin ja voittaa vetonsa. Yksittäisen kapitalistin omistama yritys ei ota 90% tuhon riskiä koska omistaja haluaa säilyttää omaisuutensa. Joku osakeyhtiö sen ottaa koska johto pelaa muiden rahoilla. Joku niistä onnistuu. Eli osakeyhtiö on kapitalistisen kilpailun evolutiivinen voittaja verrattuna varovaiseen kapitalistiin. Samalla se on ihmiskunnan ja planeetan tuho. Kommunismi ei toimi yrityksen omistuksessa, aivan kuten Adam Smith huomasi.