Suomi keräsi 2014 tilinpäätöksen mukaan 133 miljoonaa euroa sakkotuloja. Mitä tapahtuisikaan, jos voisimme rahastoida sakkotulot noin 6% tuottavaan rahastoon? Katsotaanpa lukuja moneychimp compound interest -laskimella.
Ensimmäisen 20 vuoden aikana olisi rahastoitu 4.89 miljardia euroa. Rahasto tuottaisi vuosittain jo noin 290 miljoonaa euroa, eli tuplasti nykyisten sakkotulojen verran, tai sillä maksaisi puolikkaan YLEä, tai yhden ratikkahankkeen kokonaisuudessaan - joka vuosi.
100 vuoden rahastoinnin jälkeen olisi 749 miljardia euroa, jonka vuosituotto olisi lähes 46 miljardia, eli valtaosa nykyisestä koko budjetistamme. 100 vuoden sakottamisella voisimme lyödä perustulon kaikille pöytään ja unelmien utopia on valmis. Tietysti inflaatio välissä laukkaa, mutta toisaalta nytkin istumme deflaatiossa. Muutenhan tuotto-odotusta voisikin nostaa...
8% tuotto-odotuksella, 100 vuoden aikana olisi rahastoitu 3655 miljardia, joka tuottaisi vuosittain 292 miljardia. Voisimme elää kuin kuninkaat, rahojen vain valuessa valtion laariin kuten se nyt valuu Panamaan. Ja kaikki tämä vain ajelemalla sillä vanhalla nissanilla vähän lujempaa siihen kylätien kameraan.
Miksi näin ei tehdä? Minkä takia valtio ei metodisesti ole kasvattanut omistuksiaan vuodesta 1945 lähtien? On myyty Digitan lähetysverkko, Fortumin sähköverkko, Destia, Kemira ja Soklin kaivos. Kultakaivoksetkin annetaan ulkomaille ilmaiseksi, mutta samalla omat kaivosproggikset onnistutaan pilaamaan. Valtion omistusten hallinta pitäisi olla täysin eriytetty, eri vaaleissa valittava edustajisto, johon on pääsykoe, koulutusvaatimukset, ja jota valvoo vielä viime kädessä eduskunta ja presidentti. Valtiollista omistamista pitäisi hallita perustuslailla, joka koskee vain omistamista ja sen periaatteita, että esim. 60% menee takaisin kasvuun maailmansijoituksina, 20% investointina Suomeen tai suomalaiseen omistukseen, ja 20% annetaan valtiolle budjettiin käytettäväksi, mistä eduskunta tehköön mitä lystää - vaikka lisää liikennevalvontaa.
Ei voi vedota siihenkään, että verovaroilla ei saa leikkiä. Sakkotulot eivät ole veroa, vaan vahingonmaksua. Optimaalisesti sakkoja ei tule yhteiskunnasta yhtään, joten sen varaan valtion budjettia ei voi laittaa muutenkaan. UMTS-kaupat ja muu säätäminen taas osoittavat, että rahoilla on leikitty ennenkin.
Sakkotulotkin on vielä pientä. Valtio saa tällä hetkellä negatiivisella korolla lainoja. Investointi olisi käytännössä lähes maksutonta. Sen lisäksi valtio syytää rahaa miljardikaupalla kaikkeen ei tehtävä-kriittiseen toimintaan kuten taiteeseen yms. Poistamalla budjetista taiteen ja kulttuurin, siirrot ahvenanmaalle, elinkeinoelämän tukemisen, kehitysyhteistyön ja sitten lisäämällä tähän sakkotulot voisimme rahastoida 1.7 miljardia vuosittain, eli lähes PV:n toimintamenojen verran. Tällä tahdilla tapahtuu jotain maagista jo. Katsotaan laskentaa 6% pessimistisellä korolla: 30 vuoden päästä meillä olisi 134.4 miljardia euroa, joka tuottaisi yli 8 miljardia joka vuosi. Olisimme valtionvelasta vapaat, tosin velka maksaisi vähemmän kuin tuotot sijoituksista, joten emme maksaisi velkaa tietenkään pois, koska emme ole bulleroita. Käytännössä siis jos minun syntymävuonna 1986 olisi otettu itseämme niskasta kiinni ja pidetty taiteeton, umpimielinen ja täystaloudellisuuteen pyrkivä ikuinen 70-luku käymässä 30 vuoden ajan, niin meillä ei olisi mitään näistä nykyajan ongelmista, ja olisimme hyvällä matkalla kohti universaalia perustuloa, jonka myötä saavuttaisimme taiteessakin uuden tason. Ymmärrän toki, ettei teillä vanhuksilla ollut nettiä ja laskimia vuonna 1986, mutta olen silti hämmästynyt kuinka huonosti asiat on ajettu. Onko maailmassa oikeasti yhtään valtiota, joka olisi looginen, taloudellinen ja järkevä, ja ajattelisi kansalaisten parasta?
Sakkotulot 2014:
“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it ... he who doesn't ... pays it.” -Albert Einstein