Suomen Nato-jäsenyyden kannattajat odottavat kuin kuuta nousevaa Ruotsin valtiopäivävaaleja syksyllä 2018. Jos porvaripuolueet voittavat, Ruotsi päättää hakea jäsenyyttä Natossa ja Suomi voi ujuttaa jäsenyyshakemuksensa samaan kirjekuoreen. Kohtalonyhteys Ruotsin kanssa sai tukea eilen julkaistusta Nato-selvityksestä.
Presidentti Sauli Niinistö ei ole yhtä innostunut:
"(Ruotsin Nato-jäsenyyshakemus) on mahdollista, mutta en pidä oikeana sitä käsitystä, jota Suomessa jonkin verran viljellään, että meillä on jokin erottamaton kohtalonyhteys Ruotsiin päätöksien kanssa. Minusta näin ei ole.
(Toimittajan kysymys: )Onko meillä siis Suomessa vallalla harhaluulo, että Suomi ja Ruotsi aidosti päättäisivät asioita yhdessä, esimerkkinä mahdollinen meno Natoon yhtä aikaa?
Minusta sellaista ei ole laajasti syntynyt, mutta olen nähnyt sellaisia puheenvuoroja. Ei sellaista kohtalonyhteyttä ole olemassa. Jos ajatellaan, mitä Ruotsi-suhteessamme on menossa: vallitsee suuri yksimielisyys, että Suomi ja Ruotsi kehittävät puolustusyhteistyötään. Luulen, että se on johdatellut jotkut ajattelemaan, että puolustusyhteistyöhön kuuluu Nato-jäsenyyden pohtiminen. Mutta ne ovat täysin eri asioita. Kumpikin tekee omat päätökset." (päivän printti-Ilta-Sanomat)
Niinistö näyttää valmistavan suomalaisia siihen mahdollisuuteen, että Ruotsi liittyy Natoon ja Suomi jää ulkopuolelle. Vai haluaako hän vain pitää Suomen kohtalonkysymykset Kekkosen tapaan hyppysissään? Presidentin kasvavasta roolista kertoo Ilta-Sanomien otsikointi: LINNAN HERRA isoin kirjaimin.