Guy Ahonen avasi keskustelun Sipilän hallituksen suuntaan kertomalla, että Sipilän tavoittelema 5 % tuottavuusloikka ei ole mitään verrattuna siihen, jos työpahoinvointia hoidettaisiin. Ahosen mukaan työpahoinvoinnin kustannukset ovat jopa 25 mrd. euroa vuodessa Suomelle. Toisaalta työelämätutkijana toiminut Antti Kasvio kyseenalaisti poikkeuksellisen korkealle asetetun arvion Uuden Suomen blogissaan. Niin tai näin, työpahoinvointiin liittyy myös masennus ja päihteiden väärinkäyttö, jotka nekin aiheuttavat vuosittain miljardien eurojen edestä kustannuksia Suomelle.
Näiden ongelmien hoitoon on kuitenkin luvassa helpotusta, jos alustaviin tutkimustuloksiin on uskominen. Tutkimusaiheella, psykedeeliterapialla, on joidenkin ihmisten mielissä kyseenalainen kaiku, mitä voi ainakin osittain selittää psykedeelien riskiasteeseen liittyvillä väärinkäsityksillä ja kyseisiin käsityksiin perustuvalla päihdevalistuksella länsimaissa. Psykedeelejä tutkittiin erityisesti 1950- ja 1960-luvuilla, mutta niiden tutkimuskäyttö kiellettiin 1960-luvun lopulla jälkikäteen arvioiden vähäiseen näyttöön perustuen. Psykedeelitutkimusta on kuitenkin tällä vuosisadalla alettu enenevissä määrin tehdä uudestaan. Psykedeeliterapiassa käytetään apuna psykedeelisiä yhdisteitä kuten LSD:tä ja psilosybiinia. Niillä ei ole merkittävää riippuvuuspotentiaalia. Psykedeeliterapian hoitotulokset ovat tutkimuksissa monien asiaan perehtymättömien tutkijoiden yllätykseksi vaikuttaneet lupaavilta.
Ohessa alustavia eri lähteistä poimittuja kustannusarvioita eri Suomen sosiaalisista ja kansanterveydellisistä ongelmista, psykedeelitutkimuksen tuloksista sekä loppuun johtopäätös, jossa alustavaa laskelmaa säästöpotentiaalista keskustelun avaukseksi:
Sosiaali- ja terveyssektorin ongelmia ja niiden kustannuksia Suomelle:
Työpahoinvointi: 25 mrd. euroa / vuosi (Työterveyslaitoksen professori Guy Ahonen, Yle 2016)
Alkoholista johtuvat haitat: 4-14,5 mrd. euroa / vuodessa (THL; Ehyt ry; Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio 2014)
Masennus: 2 mrd. euroa / vuodessa (Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma 2015; Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen THL 2009; Terveys 2011 -tutkimus)
Tupakoinnista johtuvat haitat: 1,5 mrd. euroa / vuosi (THL, 2015)
Yhteensä: 32,5 - 43 mrd. euroa / vuosi
Roland R. Griffiths, psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori, Johns Hopkinsin yliopisto, psilosybiinitutkimus
Vapaaehtoisille koehenkilöille annettiin eri suuruisia annoksia psilosybiinia, jonka lisäksi heitä ohjattiin ja valvottiin session aikana. Kaksoissokkotutkimuksia, joissa on ollut mukana 245 koehenkilöä 15 vuoden aikana.
Alustavia tutkimustuloksia:
Masennus: 92 %:lla oli kliinisesti merkittävä mielialan kohennus 5 viikkoa ohjatun psilosybiinisession jälkeen. 6 kuukauden kuluttua luku oli vielä 79 %.
Tupakointi: 15 vapaaehtoista, pitkäaikaista polttajaa. 6 kuukauden jälkeen 80 % oli lopettanut. Yleensä luku on 15-30 %.
Muuta: n. 80 % koehenkiöistä sanoi, että ohjattu psilosybiinisessio oli heidän elämässään 5 merkittävimmän kokemuksen joukossa, muiden ollessa mm. ensimmäisen lapsen syntymä tai vanhemman kuolema.
Teri S. Krebs, Pål-Ørjan Johansen, Journal of Psychopharmacology (2012), Nature-lehden linkki
Metatutkimus, jossa selvitettiin LSD:lla avustettujen hoitosessioiden tehoa alkoholin väärinkäytön hoidossa. Otoskoko 536. Myös mm. Nature ja Helsingin Sanomat uutisoivat tutkimuksesta.
Tulos:
Alkoholin väärinkäyttö: 59 % koehenkilöistä raportoi vähäisemmästä alkoholin väärinkäytöstä verrattuna plaseboa saaneisiin, joiden osalta luku oli 38 %.
_______________________________________________________________________________________
Johtopäätökset: Suomen valtion budjetti vuodelle 2016 on 54,4 mrd. euroa ja valtion velan ennustetaan kasvavan tänä vuonna 5,4 mrd. euroa. Jos ajatellaan, että psykedeeliterapian käyttöönotolla saataisiin laskettua kirjoituksessa mainittujen sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien kustannuksia vaikkapa vain 1-10 %, säästöpotentiaali Suomelle voisi olla konservatiivisesti arvioiden 325 miljoonaa euroa ja optimistisesti 4,3 mrd. euroa vuodessa (toki Antti Kasvion kirjoituksen myötä konservatiivisen arvion voisi vielä vaikkapa puolittaa). Optimistisesta skenaariosta seuraisi se, että kestävyysvajeeseen voitaisiin saada merkittävää helpotusta, minkä voisi kuvitella mm. valtiovarainministeriötä ja veronmaksajia kiinnostavan.
Ketkä päättäjät ja tutkijat Suomessa tarttuvat tähän mahdollisuuteen?
http://tedmed.com/talks/show?id=526825