Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14367

Mitä Panaman papereista lopulta selvisi?

$
0
0

Saksalainen sanomalehti Süddeutsche Zeitung sai noin vuosi sitten haltuunsa 11,5 miljoonaa asiakirjaa panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta, joka on maailman suurimpia veroparatiisipalveluja tarjoavia yhtiöitä. Panaman lisäksi asiakirjoissa on tietoa Bahamalla, Seychelleillä, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Niuessa ja Bermudassa rekisteröidyistä yhtiöistä. Juuri näihin maihin perustettujen yritysten varallisuudesta veroviranomaisten on ollut vaikeaa saada tietoa. Ja yhtä vaikeaa se tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Vuodettujen tietojen alkuperää ei ole kerrottu, mutta ne voivat olla peräisin joko joltain Mossack Fonseca -yrityksen työntekijältä tai ne on saatu murtautumalla yrityksen tietojärjestelmään. Mossack Fonsecan mukaan dokumentit on saatu murtautumalla sen sähköpostipalvelimeen.

Panamalaisesta asianajotoimistosta vuodetusta aineistosta käy ilmi, että veroparatiisien tarjoamaa suojaa ovat hyödyntäneet lukuisat tunnetut kasvot ympäri maailmaa. Puhutaan historian suurimmasta tietovuodosta, jonka uskottiin muuttavan käsityksiämme koko ympäröivästä maailmasta. Listoilta piti löytyä kymmenien eri valtioiden päämiehiä sekä jopa satoja suomalaisnimiä. Heidän kerrottiin olevan pienyrittäjiä, suurisijoittajia, huippu-urheilijoita, perheitä, lakimiehiä, yhtiöitä sekä rikoksista tuomittuja talousvaikuttajia. Internetissä sitkeästi kiertäneestä huhusta huolimatta Panaman papereista ei löytynyt kytköksiä yhteenkään suomalaiseen kärkipoliitikkoon.

Nyt kun savu on hieman hälvennyt, niin minäkin uskallan viimein tarttua aiheeseen. Minua on henkilökohtaisesti kummastuttanut se, että toistaiseksi lehdistö ei ole nostanut tikun nokkaan yhtä ainuttakaan amerikkalaista, saksalaista, ranskalaista tai edes suomalaista talousvaikuttajaa, jonka nimi olisi likaantunut tietovuodon myötä. Kansalaisilla on oikeus saada tietää tästä, rummutettiin jokaisen mahdollisen mediumin kautta, mutta nyt käsi sydämelle, mitä me tästä loppujen lopuksi opimme? Saimmehan me tietysti vähän maistiaisia, kun pohjoismaisen Nordean asiakkaiden takavuosien kytkökset panamalaiseen asianajotoimistoon selvisivät ja YLE:n toimittaja soitteli entiselle autourheilija Keijo Rosbergille, mutta aika jälkikäynyt maku tästä silti suuhun jäi. Panaman tietovuoto on kuivumassa kasaan.

Kuten Björn Wahlrooskin totesi, tämä ei ole iso asia, eivätkä he ole tehneet mitään väärää.

Keijo Rosbergin lisäksi tietovuodon on ilmoitettu koskevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja ranskalaisen äärioikeistopuolueen Kansallisen rintaman johtajan Marine Le Penin lähipiiriä. Toimittajaryhmän selvitysten mukaan Putinin ystävän Juri Kovaltšukin johtama, pietarilaislähtöinen Rossija-pankki on ollut rahansiirroissa keskeisessä asemassa, mikä tuskin tulee kenellekään tässä vaiheessa yllätyksenä. Pankki ja sen johtajahan joutuivat molemmat Yhdysvaltain pakotelistoille heti ensimmäisten joukossa Krimin miehityksen jälkeen.

Pinnalle on pulpahdellut myös muita sattumanvaraisia nimiä, kuten esimerkiksi Ukrainan presidentti Petro Porošenko, Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak, korruptiosyytteissä rypenyt Nigerian presidentti Bukola Sarak, Pakistanin nationalismiin taipuvaisen pääministerin Nawaz Sharifin kolme lasta, Syyrian presidentti Bashar al-Assad, Saudi-Arabian kuningas Salman ibn Abd al-Asis, amerikkalaisia laittomasta Irakin sodasta sekä ISIS-järjestön noususta syyttäneen YK:n entisen pääsihteerin poika Kojo Annan ja..

Hetkinen, kuka näitä nimiä oikein latelee?

Edellä mainitun ryppään lisäksi myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja ainakin kahdeksan muun kiinalaispoliitikon perheiden kerrotaan olevan kytköksissä asiakirjoissa mainittuihin veroparatiisiyhtiöihin. Kiinan presidentille paljastukset ovat olleet varsin kiusallisia, sillä Xi on viime vuosina ajanut maassaan laajaa korruptionvastaista kampanjaa, joka on lisännyt jännitteitä kansantasavaltaa hallitsevan kommunistisen puolueen sisällä. Länsimaissa presidentti Xi Jinping tunnetaan ennen kaikkea hänen kriittisestä suhtautumisestaan Yhdysvaltoja kohtaan. Helsingin Sanomien mukaan rankasta sensuuristaan tunnettu Kiina on tehnyt kaikkesta piilottaakseen vuotoon liittyvät tiedot maansa kansalaisilta.

Lukuisten valtionmiestenlisäksi Panaman papereista on käynyt ilmi, että esimerkiksi espanjalainen elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Pedro Almodóvar sekä kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n uusi puheenjohtaja Gianni Infantino ovat olleet mukana veroparatiisitoiminnassa. Sveitsin poliisi ratsasi muutama päivä sitten Euroopan jalkapalloliiton Uefan päämajaan Nyonissa Sveitsissä. Poliisi hakee tietoja televisiointioikeuksia koskevasta sopimuksesta, jonka yhtenä allekirjoittajana oli Gianni Infantino, Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan nykyinen puheenjohtaja, jonka nimi nousi esiin Panama-papereiden yhteydessä. Jalkapalloliitto Fifa joutui kohun keskelle jo viime vuonna, jolloin neljätoista sen johtohenkilöä joutui syytteeseen lukuisista petoksista, kiristyksestä ja rahapesusta. Kuusi heistä pidätettiin liiton kokouksen yhteydessä Sveitsissä, josta heidät kuljetettiin Yhdysvaltoihin vastaamaan maan oikeustuomioistuimen esittämiin korruptiosyytteisiin.

Listalta löytyi myös Islannin sittemmin tehtävänsä jättänyt pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sekä maata jo kahdenkymmenen vuoden ajana luotsannut presidentti Ólafur Ragnar Grímsson. Pääministeri Gunnlaugsson oli ensimmäinen merkittävässä asemassa oleva poliitikko, joka joutuu jättämään tehtävänsä Panaman vuodon seurauksena. Pääministeri tuli tunnetuksi ajamastaan pankkireformista, joka estäisi uudet rahoitus- ja velkakriisit kansallistamalla keskuspankkijärjestelmän kokonaan ja poistamalla rahanluontioikeuden yksityisiltä pankeilta. 

Islantilaispoliitikoiden lisäksi myös kansainvälisen valuuttarahaston entisen johtajan Dominique Strauss-Kahnin nimi on vedetty mukaan Panama-paljastuksiin. Lukuisissa seksiskandaaleissa ryvettynyttä Strauss-Kahnia on pidetty Ranskan presidentti François Hollanden pahimpana kilpailijana ensi vuoden presidentinvaaleissa. Viime aikaisten mielipidemittausten mukaan jopa 56 prosenttia ranskalaisista uskoo vastavirtaan uivan Strauss-Kahnin olevan presidentti Hollandea pätevämpi henkilö maan korkeimpaan virkaan. Politiikassa pitkään vaikuttanut Strauss-Kahn on ollut aina varsinainen piikki maan sosiaalidemokraattisen Parti socialiste -puolueen lihassa, pyrkiessään toistuvasti haastamaan puolueen johtoa. 

Jostain syystä minä kuvittelin, että historian suurin tietovuoto koskettaisi monipuolisempaa ryhmää, mutta näillä eväillä mennään. Syytettyjen penkeillä istuu lähinnä aatteellisia vastustajia, pohjoismaisia idealisteja, radikaaleja, diktaattoreita, skandaaleissa ryvettyneitä poliittikkoja sekä lännen vihollisia. Suuret nimet, joita koko länsi odotti, loistavat poissaolollaan. Panaman papereista välittyy väistämättäkin hieman sellainen kuva, niin kuin jotain olisi jätetty kertomatta tai että nimilistaa olisi räätälöity etukäteen. 

Jotkut ovat ehtineet jo epäilemään, että asiakirjavuodossa olisi kyse uudesta hybridisodankäynnin muodosta. Käsitystä on ruokkinut lukuisten salaisiksi luokiteltujen diplomaattisähkeiden julkaisemisella kuuluisuuteen noussut Wikileaks -järjestö, jonka mukaan Yhdysvaltain hallituksen alainen USAID-virasto (US Agency for International Development) ja miljardööri George Soros olisivat rahoittaneet yhdessä tuumin Panama-vuodon tuottanutta OCCRP-projektia. Tiedettävästi eri tutkivien mediaorganisaatioiden välillä on ollut sanaharkkaa sen jälkeen, kun ICIJ:n johtaja Gerard Ryle totesi, että heillä ei ole aikomustakaan julkistaa koko massiivista 2,6 teratavun tietopakettia samaan tapaan kuin Wikileaks yleensä tekee. Rylen mukaan se toisi julkisuuteen myös viattomien yksityishenkilöiden tietoja. Me emme ole kuten Wikileaks, vaan yritämme näyttää, että journalismia voidaan tehdä myös vastuullisesti, hänen kerrotaan sanoneen.

Mitä Panaman papereista sitten lopulta selvisi?

Eipä juuri mitään uutta.

 

 

 

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14367

Trending Articles