En pidä siitä, että demokraattisilla vaaleilla valittu Brasilian presidentti Dilma Rousseff potkaistaan syrjään, sanon kaverille. ”Mutta Rousseff on itse korruptoitunut”, kaverini väittää ja hän on ehkä siinä väärässä tai oikeassa. Huhutaan, että myös Rousseff olisi syyllistynyt korruptioon, mutta toisin kuin suurin osa Brasilian parlamentin jäsenistä Rousseffia vastaan ei ole korruptiosyytteitä.
Rousseffin epäillään kaunistelleen valtiontalouden tilaa vaalikampanjansa aikana ja siksi senaatti syyttää häntä budjettilakien rikkomisesta. Aiemmin moni muu on rikkonut budjettilakia, mutta ei ole joutunut sen takia noin ankaraan rangaistukseen. Siksi Rousseffin kannattajat väittävät, että selitys on heikko ja senaatti syyllistyy vallankaappaukseen.
Brasilian senaatti äänesti lukemin 55–22 presidentin virkasyytteen puolesta. Yksi niistä 55 senaatteista on entinen Brasilian presidentti Fernando Collor de Melo, joka itse joutui samanlaiseen tilanteeseen vuonna 1992 ja joutui luopumaan virastaan.
Tämän päivän Brasilian senaatin äänestyksen pääsyy on ilmeisesti maan talous ”Heikko talouskehitys, työttömyyden nousu, korkea inflaatio yhdessä ilmenneen korruption kanssa ovat johtaneet suureen tyytymättömyyteen Brasiliassa, ja presidentti Rousseffin kannatusluvut matelevat todella alhaalla. Korruptioskandaalista lähtenyt poliittinen kriisi on puolestaan johtanut vaikeuksiin viedä läpi maan talouden tasapainottamiseksi kipeästi tarvittavia uudistuksia ja lakimuutoksia. Tyytymättömyys presidenttiin ja korruptioon ovat johtaneet useisiin mielenosoituksiin Brasiliassa, joista suurimpaan kokoontui maaliskuussa arvioiden mukaan jopa kolme miljoona kansalaista.”
Kun olen seurannut myös Venezuelan taloudellista tilannetta ja nyt Brasiliankin, mietin voisiko olla niinkin, että brasilialaiset eivät halua, että Brasilia joutuisi samanlaiseen tilanteeseen kuin Venezuela. Brasilian senaatin päätöksen takana on myös opportunismi, sovinismi ja vallan tavoittelu. Surullista, mutta ei kaikille: pörssiyhtiöt juhlivat.
Jos haluat lukea lisää aiheesta espanjaksi tai suomeksi, tässä:
Helsingin Sanomat: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1462941112739
Yle: http://yle.fi/uutiset/brasilian_ratkaisun_hetket__asiantuntijat_suorassa...
Finlandia Group: http://www.finlandiagroup.fi/ajankohtaista/brasilian-uusi-suunta
La Nación, de Argentina: http://www.lanacion.com.ar/1897878-en-vivo-esta-madrugada-el-senado-deci...
El País, de España: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/05/12/actualidad/1463...