SDP jatkoi totuttua näyttelemistään vähävaraisten etujen puolustajana tämänpäiväisessä välikysymyksessä ja jatkoi jo lähes vuoden kestänyttä valitustaan siitä, miten nykyhallitus kurjistaa pienituloisia ja vähävaraisia. On erittäin harmillista, että SDP:n uskomattoman kelpaamaton soppa maistuu monelle, sillä faktoja tarkastelemalla huomaa, että keitto on mennyt piloille jo aikoja sitten ja haisee mädälle.
SDP oli siis hallitusvastuussa 2011 – 2015. Tämän neljän vuoden aikana he ehtivät tehdä jos jonkinnäköisiä asioita. Koulutuksesta leikattiin suhteellisesti enemmän kuin nykyhallitus, verotusta kiristettiin useasti myös pienituloisilta, mutta yhteisöveroa laskettiin suuryritysten eduksi, valtion omaisuutta pistettiin lihoiksi ja monesta sosiaalietuudesta leikattiin.
Mitä nykyhallitus on tehnyt? Pieni- ja keskituloisten verotusta on kevennetty, takuueläkettä nostettu, solidaarisuusveroa ja pääomatuloveroa on nostettu rikkaimmilta, alv-kannat on jätetty rauhaan ja maahanmuuttolakeja kiristetty. Suurin yksittäinen leikkaus onkin tehty kehitysapuun, 300 miljoonaa euroa (jonka SDP haluaisi kumota) ja ministereiden kustannuksista sekä puoluetuista on leikattu.
SDP teki monenlaisia konnuuksia. Etenkin sähköverkkojen myynti Carunalle on monien mielestä hyvin anteeksiantamatonta. Yhteisöveron roima pudotus on ollut myös kova pala. Monet suuryritykset, Nordea etunenässä, hyötyi yhteisöveron laskusta huomattavia summia, mutta silti pisti yt-neuvotteluissa satoja työntekijöitä pihalle ja jatkoi veroparatiisi-kikkailujaan. Pienituloisia SDP rankasi sekä ansiotuloverojen nostolla, mutta myös alvin nostolla. Ruuat ja lääkkeet kallistuivat. Samaan aikaan he yhä saavat ay-liittojen kautta verovapaita osinkoja VVO:lta, joka kerää melkoisia asuntovuokraustoiminnan voittoja pienituloisten selkänahasta, ja suoraan myös valtiolta asumistuen muodossa. SDP etunenässä oli solmimassa EVM-sopimusta, johon Suomi joutui tuolloin maksamaan yli 11 miljardia euroa pääomaa. Kreikkavakuudetkin olivat silmänlumetta.
Uusi hallitus sai nimenomaan kansalta valtuuden kevään 2015 eduskuntavaaleissa muuttaa Suomen suuntaa. Vaalipuheita ei olla peruttu, sillä vaalien alla kerrottiin selvästi, että Suomi on taloudellisesti hyvin vaikeassa tilanteessa, budjettia on tasapainotettava ja leikkauksilta ei voida välttyä. Tämä linja vetosi kansaan, eikä holtiton velkaantuminen. SDP yritti edellisessä hallituksessa huonoin tuloksin pysäyttää ylivelkaantumista käymällä pienituloisten kukkarolla ja työttömyyskin kasvoi lähes ennätyslukemiin. Nykyhallituksella onkin kova työ korjata nämä merkittävät tuhot ja samalla huolehtia vähävaraisista, lisätä työllisyyttä ja parantaa yritysten asemaa. Muun muassa pienyrityksille jo kohdennetut alv-maksuhelpotukset tuovat lisää toimeliaisuutta ja työpaikkoja. Viron yritysveromallista laaditaan selvitystä, joka voisi toteutuessaan tuoda todella ison parannuksen yrityksien investointihalukkuuteen.
Kriittinen medianlukutaito olisi ensiarvoisen tärkeää nykyaikana, eikä mediankaan tulisi kenties purematta niellä kaikkea propagandaa, jota heille suolletaan. Nettiaikana on tarjolla vapaa pääsy lukemattomaan määrään tietoa. Hakemalla tietoa verotusmuutoksista, Suomen valtion taloudesta ja valtion budjetista sekä Eduskunnan ja ministeriöiden sivuja seuraamalla löytää varmasti objektiivisemman näkemyksen siitä, mitä Suomessa oikeasti tapahtuu. Köyhiä ei kurjisteta tai ole unohdettu, rikkaat eivät saa rauhassa rikastua ja humanitääristä maahanmuuttoa laitetaan kuriin.
Viitteet:
SDP:n koulutusleikkaukset: http://www.vapaasana.net/artikkelit/2016/03/sinipunahallitus-leikkasi-koulutuksesta-enemm%C3%A4n-professori-leikkaukset-eiv%C3%A4t
Ansiotuloverotuksen kiristys myös pienituloisilta: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/palkansaajan-verotus-ja-ostovoima-2000-2016_250116.pdf
Yhteisöveron lasku: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/tilastot/yhteisovero_suomi_eu_ruotsi_tanska_kuva.pdf
Kulutusverojen jatkuva nostaminen SDP:n hallitusvastuulla: http://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/kulutusveromuutokset-vaalikaudella.pdf