1980-luvulla amerikkalaisen Hudson-instituutin johtava futurologi Herma Kahn kirjoitti kirjan nimeltä "Thinking about the unthinkable" ydinsodan mahdollisuudesta ja siitä selviytymisestä.
Kirjassa tultiin siihen tulokseen että "all out" ydinsodassakin olisi selviytyjiä, saasteet pysyisivät pääosin pohjoisella pallonpuoliskolla, ilmakehän saasteet siirtyvät päiväntasaajan yli noin vuodessa. Suurinta huolta herätti vasta keksitty termi " ydintalvi", räjähdyksissä noussut pölypilvi samentaisi auringonsäteilyn niin pitkäksi aikaa, että kasvit kuolisivat ja niiden mukana muukin elämä.
Aseiden tarkkuuden kehityttyä niitä ei enää nyttemmin tarvitse pudottaa suurkaupunkeihin, vaan voidaan tähdätä suoraan ohjustukikohtiin ja sodanjohtokeskuksiin pienempiä pommeja, näin ydinsodasta voisi tulla rajoitettu.
Suomen asema rintamalinjojen keskellä, sodan alettua NATO-menisi yli maihinnousukalustolla Hangossa ja Lapissa, Venäjä torjuisi yhdinohjukset ydinohjuksilla Suomen yläpuolella. Kylmän sodan aikaan väitettiin Yhdysvaltain maalittaneen ydinaseilleen peräti 15 kohdetta Suomessa sen varalle että Neuvostoliitto miehittäisi Suomen. Kohteista kaksi Helsinkiin, ydinkeskustaan ja Helsinki-Vantaan lentokentälle, muita mm. Lappeenrantaan.
Kummassakin skenaariossa Suomen kohtalo oli synkkä, maa tuhottiin kokonaan.