Tutkimusohjelmassa selvitettiin mobiiliteknologioiden (mm. GSM) kroonisen altistuksen (9 tuntia päivässä) vaikutuksia koe-eläimiin. GSM-kuormitus aiheutti säteilytetyile koe-eläimille glioomaa (pahalaatuista aivokasvainta) ja schwannomaa.
Verrokkikoe-eläimillä (joita ei säteilytetty GSM-kännyköilllä), ei ilmennyt näitä kasvaimia. Tutkimuksen tulos on kiinnostava, koska myös ihmisten epidemiologisissa tuloksissa näkyy gliooman ja schwannoman (kuulohermokasvaimen) riski kännykän heavy-käyttäjillä.
Tutkimuksen tulosten perusteella myös radiotaajuisen säteilyn (kännykkäsäteilyn) raja-arvoja ja erityisryhmien (mm. lasten) riskejä on mietittävä uudelleen.
Lehdistötiedote: http://biorxiv.org/content/early/2016/05/26/055699
http://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/releases/2016/may27/
Taustoista:
WHO IARC luokitteli tutkimusnäytön pohjalta vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn luokkaan "mahdollisesti syöpää aiheuttava".
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf
Tämän jälkeen on julkaistu 2 merkittävää epidemiologista tutkimusta, joissa tulee esille kasvanut aivokasvainten riski kännykän heavy-käyttäjillä:
http://www.pathophysiologyjournal.com/article/S0928-4680%2814%2900064-9/...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24816517
Kaksi hyvinsuunniteltua eläinkoetta on jo osoittanut, että 3G yhteisvaikutuksena kemikaalien kanssa aiheuttaa syöpää, erityisesti lymfoomaa, koe-eläimissä. Onkin mahdollista, että eri matkapuhelinteknologiat aiheuttavat eri tyyppisiä kasvaimia ja sairauksia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25749340,20545575
Tällä hetkellä, vuonna 2016, on jo riittävästi näyttöä kausaalisuutta mittaavalla Bradford-Hill-kriteerillä, että radiotaajuisen säteilyn syöpäluokitus pitäisi nostaa luokkaan ’todennäköisesti syöpää aiheuttava’.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24192496
Valtaosa radiotaajuisen säteilyn genotoksisuutta selvittäneistä tutkimuksista osoittaa DNA-vaurioita, joka suoraan radiotaajuisen säteilyn aiheuttamana tai yhteisvaikutuksena kemikaalien kanssa. Tämän toi professori Hugo Rüdiger esille jo vuoden 2009 tutkimuskatsauksessaan:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19285841
Suuressa eurooppalaisessa EU-REFLEX -projektissa huomattiin jo vuonna 2004 radiotaajuisen säteilyn aiheuttavan DNA-vaurioita soluille. STUK oli myös mukana tässä projektissa:
http://www.verum-foundation.com/downloads/reflex-en.pdf
Tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski oli mukana EU REFLEX-projektissa ja käsittelee alueen tutkimusta blogissaan:
https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/
Euroopan neuvosto (Council of Europe) on tuonut useaan kertaan esille, että raja-arvot ovat vanhentuneet, eivätkä suojaa lasten terveyttä. Lisäksi he suosittelevat kouluihin matkapuhelintukiasemista 100 µW/m² = 0,2 V/m tasoja.
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994&la...
Tämä suositustaso on 1/10.000 -osa Suomen nykyisistä raja-arvoista.
Luontoa (lintuja, mehiläisiä, kasveja) koskevat tutkimuskatsaukset osoittavat radiotaajuisella säteilyllä olevan haitallisia vaikutuksia.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23261519
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19264463
Vaurioiden osalta ei tarvita makrotasolla lämpötilan nousua, kuten teollisuuden edustajat usein väittävät. Radiotaajuisen säteilyn (radiofrequency radiation, RF) aiheuttaa soluissa oksidatiivisen stressiä ja sen kautta haitallisia yhdisteitä (mm. peroksinitriittiä), jotka vaurioittavat soluja. Tämä on jo entuudestaan tunnettu haittavaikutusmekanismi mm. monen kemikaalin osalta. Seuraavassa tutkimuspaperissa Yakymenko ja hänen hänen tutkimusryhmänsä toivat vuonna 2015 esille, että tutkittaessa RF:n vaikutusta oksidatiiviseen stressiin, 100:sta tutkimuksesta 94 osoitti haitallisia vaikutuksia. Samoin tutkimusparissa on kuvattu vaurioita aiheuttava mekanismi jo tarkkaan:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26151230
Myös IEEE:n ammattilehdissä on osoitettu, että fysiikan lakien mukaisesti radiotaajuinen säteily voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ilman merkittävää lämpötilan nousua. Tämän toivat esille Greenebaum ja Barnes:
http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=7425396
Näistä syistä vakuutusjätti Lloyds of Londonin asiamiehet ovat irtisanoutuneet vuonna 2015 mobiiliteknologiioiden aiheuttamien vaurioiden korvauksista:
https://www.lloyds.com/ , http://tinyurl.com/EMF-exclusion