Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14367

Vesi voitehista kallein

$
0
0

Tällä viikolla julkistetun tiedon mukaan makeisten ja jäätelön valmistevero poistetaan vuoden 2017 alusta. EU:n komission ilmoituksen mukaan Suomen verokäytäntö katsottiin valtiontukisääntöjen vastaiseksi ja epätasa-arvoiseksi samankaltaisiin tuotteisiin nähden. Virvoitusjuomien vero sen sijaan säilyy. Makeisten ja jäätelön valmisteverosta luopuminen asettaa paineet luopua myös virvoitusjuomia rasittavasta verosta – varsinkin kun veron kohteena ovat myös täysin sokerittomat vedet.  

Suomessa verotus kohtelee varsin hellävaroin useimpia luonnontuotteita, kuten esimerkiksi metsämarjoja, luonnonmehuja ja maitotuotteita. Näin ei ole luonnonveden, luonnontuotteista tärkeimmän osalta.

Pakattua luonnon vettä verotetaan virvoitusjuomaverolla ja mikäli vesi pakataan muuhun kuin pantilliseen pakkaukseen, tuotetta verotetaan vielä pakkausverolla. Tällöin lopullisen tuotteen hinnasta saattaa olla jopa lähes 70% veroa (arvonlisä-, juomapakkaus- ja virvoitusjuomavero). Esimerkiksi pienessä pikarissa myytävään lähdeveteen lisätään nämä kolme mainittua veroa. Pullotetun veden hintaan vaikuttavat puolestaan arvonlisävero, virvoitusjuomavero, arvonlisäverollinen kierrätysmaksu ja arvonlisäverollinen panttimaksu. 

Pullotettua vettä myydään Suomessa vuosittain noin sata miljoonaa litraa. Tullin tilastojen mukaan vuonna 2011 yli neljännes siitä eli 26 miljoonaa litraa tuotiin ulkomailta. Vastaavasti Suomesta ulkomaille vietiin vain alle kolme miljoonaa litraa pullotettua vettä.

Suomalainen vesi kuuluu todistetusti laadultaan maailman parhaimpiin. Tämän on osoittanut muun muassa Unescon tekemä Wold Water Development Report -tutkimus. Silti Suomeen tuodaan enemmän vettä kuin täältä viedään. Tätä voisi kutsua vähintäänkin erikoiseksi yhtälöksi. 

Suomalaisen vesielinkeinon edellytykset ovat kovin haasteelliset korkean verotuksen takia. Elinkeinolla olisi paljon kasvumahdollisuuksia, sillä maapallon väestönkasvun seurauksena vettä tullaan kuluttamaan yhä enemmän, etenkin kehitysmaissa. Tällä hetkellä noin 1,1 miljardia ihmistä joutuu selviämään arjestaan ilman puhdasta vettä. YK on arvioinut, että vuoteen 2025 mennessä jopa kaksi kolmasosaa maailman väestöstä tulee kärsimään vesipulasta. Tässä olisi Suomella huikeat vientimahdollisuudet. 

Virvoitusjuomista on kannettu valmisteveroa jo vuodesta 1940. Nyt on korkea aika päivittää mahdollisesti tulevaisuuden tärkeimmän tuotteen kansainväliset kilpailumahdollisuudet.

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14367

Trending Articles