Yleisradio uutisoi verkkosivuistollaan tänään Poliisihallituksen julkaisemista viime vuoden rikostilastoista. Otsikoksi oli valittu "Runsasta pariakymmentä turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta". Uutisessa kerrottiin turvapaikanhakijoita olevan raiskaukssita tai törkeistä raiskauksesta epäiltyinä 25 kappaletta. Otsikon sanamuodossa kiinnitti huomiota se, että siinä oli valittu kuvaamaan epäiltyjen lukumäärää vähättelevä muto "runsas parikymmentä". Yhtä oikein olisi ollut sanoa hieman yläkanttiin, liioittelevasti "lähes kolmekymmentä". Valittu muoto edustaa yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää poliittista valintaa, mielipidettä. Kun valinta laitetaan otsikkotasolle, on se vahvaa vaikuttamista. Kun valinta on tällainen ilman perusteluita tehty, ilman, että ei ole selitetty miksi toimitus on halunnut valita tämän sanamuodon jonkun toisen sijaan, on kyseessä ns. harmaa piilovaikuttaminen.
Mielestäni julkisin varoin rahoitetun Yleisradion uutistoiminnan tulee harjoittaa vain ja ainoastaan mahdollisimman objektiivista tiedonvälitystä. Jos toimitus haluaa ilmaista omia mieipiteitään ja tulkintojaan asioista, on sen toki oltava sallittua, mutta ei näin - piiloviestinä otsikossa. Omat mielipiteet kuuluvat toimittajien omiin mielipidepalstoihin, blogeihin tms., mistä ne lukija ongelmitta osaa tulkita toimittajan mielipiteiksi.
Yleisradio olisi voinut otsikoida päivän uutisen näin: "Kaksikymmentäviisi turvapaikanhakijaa epäiltynä raiskauksesta". Tämäkin jo sellaisenaan olisi ollut asiaa vähättelevää, raiskauksella ja sen törkeällä tekomuodolla on nimittäin eroa. Mutta kuitenkin lähempänä totuutta kuin se minkä YLEn uutistoimitus nyt valitsi.