Suomessa parhaillaan toteutettavat sote- ja aluehallintouudistukset ovat suurimpia hallinnon ja toimintatapojen uudistuksia mitä maassamme on tehty pitkiin aikoihin. Sitä on syytä tarkastella huolella. Pääsin onneksi Kuntaliiton järjestämälle opintomatkalle Tukholmaan, Upplands Väsbyhyn ja Nackaan. Aiheina meillä oli Ruotsin hallinto, sote-järjestelmä, valinnanvapaus ja aluehallintouudistus. Matka oli antoisa ja avartava. Asiaa jäi paljon takataskuun mietittäväksi. Ehkä hämmästyttävintä oli huomata, että Väsbyn kunta on velaton ja Nackan työttömyysaste on 2,5%. Kuntien asukkaista joka neljäs oli ulkomailla syntynyt.
Päällimmäiseksi mieleeni jäi kuitenkin kysymys siitä, että olisiko Ruotsin julkisten palvelujen valinnanvapauslaki tuotavissa Suomeen. Se mahdollistaisi kuntalaisille esimerkiksi koulun ja päivähoitopaikan valitsemisen. Vaikka valinta oli vapaa, perheet valitsivat silti 75%:sti lähikoulun. Näyttää siltä, että esim. meillä Järvenpäässä on turhia pelkoja koulujen erilaistumisesta, koska arviointijärjestelmällä sitä pystytään ohjaamaan. Ruotsin kunnissa valinnanvapaus on selvästi tapa toteuttaa kuntalaisten osallisuutta ja toiminnasta paistaa läpi aito asukaslähtöisyys.
Ruotsin kuntien johtamisjärjestelmästä meillä on kyllä opittavaa. Tuli väistämättä mieleen, että Suomen kuntien tiukka keskusjohtoinen ”ylhäältä alaspäin” -johtamisen toimintamalli on valovuosien päässä siitä, mitä parhaimmillaan voitaisiin tehdä. Kuntalaisten osallisuutta ja kuntademokratiaa voitaisiin täällä parantaa huomattavasti ja antaa palvelutasolle enemmän väljyyttä innovatiiviseen kehittämiseen. Ruotsissa poliittisen johdon rooli on vahva ja sen tehtävä on voimaannuttaa kuntayhteisöä eikä päättää sen puolesta. Poliitikkojen tehtävä on kuunnella aidosti kuntalaisia sekä kertoa virkamiehille asukkaiden tarpeista ja päättää mitä tehdään. Virkamiesten päätehtävä on olla kentällä ja miettiä miten asiat toteutetaan. Yhteistyön merkitys korostuu eri puolueiden sekä poliitikkojen ja virkamiesten välillä. Opposition arvostaminen on myös erilaista kuin Suomessa.
Olisikohan meillä sittenkin opittavaa ruotsalaisten yhteistyötaidoista ja diskuteeraamisesta?
Tarja Edry
Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Järvenpää Plus