Taksiyrittäjyys pyritään "vapauttamaan" luvanvaraisuudesta, ja muutoinkin alan sääntöjä karsitaan. Tätä on vaikea ymmärtää, sillä nykyinen taksijärjestelmä toimii moitteettomasti. Takseihin voi luottaa joka suhteessa. Ruotsissa on vastaava vapautusoperaatio tehty, ja sieltä on kuulunut huolestuttavia uutisia. Asiakkaita huijataan, ja alalle on pesiytynyt rikollisuutta.
Suunniteltuun muutokseen sisältyy arveluttava yksityiskohta. Alle 10.000 euron liikevaihtoon yltävä yrittäjä on kaiken sääntelyn ulkopuolella. Tällaista yrittäjää ei merkitä yritysrekisteriin, eikä hänen tarvitse ottaa ammattitoiminnan vakuutuksia. Riskillä siis ajetaan.
Tämän riisutun mallin voi joku nähdä kätevänä keinona edistää yrittäjyyttä, mutta mitä vaaroja siihen sisältyy? Kuka tahansa voi ryhtyä taksiyrittäjäksi, kunhan omistaa ajokortin. Alalle sopivuus jää sattuman varaan.
Järjestelmä suorastaan kannustaa veronkiertoon ja kirjanpitorikoksiin. Kun 10.000 euron haamuraja lähestyy, tuloja aletaan mitä todennäköisimmin pimittää. Harva haluaa ottaa vastaan rajan ylittämisestä koituvat rasitteet ja velvoitteet. Ja kun tapa on opittu, se todennäköisesti jatkuu. Tässä on rikollisjärjestöille erinomainen tilaisuus soluttautua maan elinkeinoelämään. Sitten alkavat kilpailijoiden rahastaminen ja muut alan tavat.
Entä asiakas? Hän on täysin turvaton. Valtio jättää taksiasiakkaat heitteille markkinavoimien irvikuvan armoille. Ja tämä tapahtuu yrittämisen vapauden ja norminpurun nimissä. Kuten niin monesti ennenkin, kapeakatseinen ideologia ajaa järjen ja yhteiskunnan sekä kuluttajan edun yli.