SDP: n puheenjohtaja Antti Rinne osoitti päivän Hesarin Vieraskynässä miksi hänet tulisi laittaa nopeasti pihalle puoluejohdosta. Harvoin tällä tasolla joku pääsee yhtä vähin eväin arvostelemaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden raportteja. Ihme, että Hesari salli päiväkotiin kelpaavan kirjoituksen palstoillaan.
Jo heti alkuun Rinteeltä jää huomaamatta, että Suomessa on julkaistu muutaman viime vuoden aikana useita samaan suuntaan viittaavia ja huolestuttavia raportteja ja katsauksia. Samoin lähiulkomailla on tehty useita Venäjän toimia ja tilaa kriittisesti arvioivia tutkimuksia, joissa keskeiset huolenaiheet ovat lähes identtiset Upin raportin kanssa. Rinne ohittaa Upin selvityksen pelkoja herättävänä mielipiteenä ja ihmettelee, miksi maailman muita tapahtumia ei ole raportoitu. Hölmömpiäkin kysymyksiä on maailman sivu esitetty, mutta yhtä hyvin Rinne olisi voinut ihmetellä, miksi selvityksessä ei mainittu mitään demareiden viime vuoden vappupuheista.
Hölmöytensä Rinne osoittaa väittämällä, että Upin selvitys toteaa, ettei Venäjä olisi muuttanut ulkopoliittisia tavoitteitaan. Tarkempi olisi huomannut, että Upi puhuu muutamasta viime vuodesta, mikä yleiskielessä tarkoittaa - muutamaa vuotta. Upin mukaan muutaman viime vuoden aikana Venäjän tavoitteet ovat olleet pitkälti samat mutta keinot ovat rajusti muuttuneet. Veikkaan, että päiväkotilapsetkin osaavat tehdä parempia väitteitä Upin selvityksen tekstistä.
Venäjän valtion mukaantulo 34 %:n osuudella Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen on jo minkä tahansa mittapuun mukaan erikoista, ja allekirjoittaneen mielestä muuten idioottimaista, mutta ei Rinteen. Demari-Antti ihmettelee ääneen selvitykseen viitaten, miten sähkön ostamisen lopettaminen Venäjältä ja sen tuottaminen täällä lisää riippuvuutta Venäjään. Upihan ei tätä edes väittänyt, vaan väitteen teki Rinne itse. Kun Rinne ihmettelee hölmöä väitettään, hän itse asiassa ihmettelee omaa toimintaansa. Hehheh, voi olla, että Upissa nauretaan Rinteelle makeasti. Päiväkotilapsiin viitaten Rinteen touhussa kyse on vähän samasta kuin lapsi päästäisi pierun päikkäreiden aikana ja nauraisi itselleen. Rinteelle tiedoksi ihan näin meidän kesken, että Upi arvosteli hanketta turvallisuuden näkökulmasta.
Lopullinen niitti Rinteeltä oli väittää, että Suomi ei ole kenenkään etupiiriä. Suomi on kuulunut milloin Ruotsin, milloin Venäjän etupiiriin. On tietysti hienoa kuvitella, että me itse tekisimme päätöksen etupiiriin kuulumisesta, mutta tosielämässä asiat ovat monta kertaa toisin. Joku voisi käydä kertomassa asian Rinteelle. Niin kauan kuin Suomen ja Venäjän välillä on valtioraja, Venäjä ydinasevaltana ja alueellisena mahtina määrittelee etupiirit. Ainoana poikkeuksena voidaan pitää tilannetta, että Suomi kuuluisi johonkin Venäjääkin suurempaan organisaatioon, jota Venäjäkin kunnioittaa.
Laitoin muuten tahallani tuon "maantieteelle emme voi mitään" -valtiorajan tekstiin, jotta joku voi kohta sanoa, että näinhän se Paasikivi tai Urkki sanoi. Hölmömpää vertaustahan saa historiasta hakea ja vain todelliset lappusilmät käyttävät enää kyseistä ilmaisua. On selvää, että Venäjä lienee aina paikallaan, mutta Suomen asemasta voi tulla riitaa. Kun Suomen ja Venäjän välinen valtioraja katsotaan vain mielipiteeksi Venäjällä, Medvedeviä soveltaen lainatakseni, Suomen asema valtiona lakkaa. Sen jälkeen ei paljon puhuta Suomen maantieteelle-emme-voi-mitään -naapurista. Ei ne Krimilläkään puhu naapurista nimeltä Venäjä.
Rinne siis osoitti, että taistelu demareiden puheenjohtajasta voi alkaa. Vaihto ei todennäköisesti tee vahinkoa, mutta ei myöskään hyödytä. Ehkäpä saamme parempia kirjoituksia.