Quantcast
Channel: Uusimmat puheenvuorot
Viewing all 14367 articles
Browse latest View live

Pilakuvia holokaustista

$
0
0

carlos_Latuff6Teheranissa sijaitseva pilakuva ja karikatyyriyhteisö ‘Irancartoon’ aikoo jälleen järjestää kansainvälisen pilakuvakilpailun aiheenaaan holokausti; karikatyyrien erityisteemana puolestaan on Israelin pääninisteri Netanyahu. Kilpailun huipentuma on Teheranissa kesäkuussa 2016 ja sen palkinnot ovat merkittävät: Pilakuvasarjan ensipalkinto on $12 000, toinen palkinto $8 000 ja kolmas $5 000, karikatyyrisarjan palkinnot ovat noin 40 % pienemmät. Lähde: Irancartoon

Kilpailu on järjestetty kaksi kertaa aiemminkin – edellisen kerran huhtikuussa 2015. Tällöin noin 300 kilpailijaa 50 maasta otti tapahtumaan osaa. Vuoden 2015 tapahtuma ei sattumalta ollut Aprillipäivänä vaan järjestäjät katsoivat sen olevan sopiva holokaust –teemalle pitäen aihetta yhtenä suurimmista valheista. Kilpailun järjestäjätaho väittää etteivät he kiellä holokaustia eivätkä ole antisemiittejä; tämän sijaan he kysyvät että jos länsimaat eivät näe rajoja ilmaisunvapaudelle niin miksi sitten holokaustia ei saisi kyseenalaistaa.

Iran pitää pilakuvia merkittävänä välineenä poliittisille viesteille. Iranilainen Atena Farghadani sai viime vuoden toukokuussa 12 vuoden vankilatuomion Iranin johtajia satiirisesti esittävistä kuvistaan. Hillel Newman Israelin ulkoministeriöstä pitää Iranin hallintoa tekopyhänä toisaalta pidättämällä oppositiota edustavia kansalaisiaan pilakuvien takia ja toisaalta sponsoroidessaan holokaustia kieltävää tapahtumaa. Merkittävä ero on myös siinä että Atena’n kuvat olivat yksityinen Iranin hallintoa kritisoiva mielenilmaus kun taas pilakuvatapahtuma on hallitusvallan tukema kansainvälinen tapahtuma. Lähde: The Times of Israel

Seuraavassa valikoima aiemmasta holokaust -aiheisesta kilpailusta poimittuja otoksia (Lähde: Irancartoon ):

 

Yasin_AlkhalilRaed_KhalilSyriaaMohammad_Hossein_NiroumandSadic_Pala_India_1carlos_Latuff_Brazil2Bernard_Kurt_Vennekohl_USAMehmet_Kahramav_Turkey


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

0

Oikeat ja väärät pakolaiset, kuka taitaa lajittelun?

$
0
0

Valtiopäivien avajaispuheessaan presidentti Niinistö nosti niin sanotusti kissan pöydälle. Jakolinja on siinä, että hädänalaisia pitää auttaa ja muiden tuloa estää, jotta apua todella tarvitseville voitaisiin apua antaa. Elintasosurffailijat kaventavat aitojen pakolaista auttamismahdollisuuksia.

Perussuomalaiset taputtivat heti. Presidentti on heidän linjoillaan. Kummasti samaa henkii myös Kokoomus ja Keskusta eli hallitusrintama on jokseenkin yhtenäinen. Varoittavia ja ihmetteleviä puheenvuoroja on kuultu sosialidemokraateilta, Vihreiltä ja Vasemmistolta. RKP:n ja KD:n kannoista en itse ole saanut selvää. Tuskinpa he presidentin ohjeistusta noin vain suostuvat noudattamaan.

Niinistön neuvoin Eurooppaan luodaan kahden kerroksen väkeä, ellei useammankin. Kun Euroopan Unionia luotiin keskeinen periaate oli pääoman, palveluiden ja väestön vapaa liikkuvuus yhteisön sisällä. Pääoma alkoikin heti rellestää vapaana, palvelut vähän jäljempänä ja sitten ihmiset.

Ihmisten vapaata liikkumistaan edisti ennen kaikkea yhteinen valuutta. Rajoilla ei tarvittu enää passin tarkastuksia eikä valuutan vaihtoa. Nyt vapaa liikkuvuus on uhattuna. Syynä ovat pakolaiset, joita on tullut toista miljoonaa joko ilman papereita tai puutteellisin tiedoin. Turkin vastainen raja vuotaa eniten.

Pakolaisvastaisuus on nostanut päätään kautta koko maailman. Australia sijoittaa sinne pyrkiviä kaukaisille pikkusaarille epämääräisiin oloihin. Kanadan siirtolasispolitiikka kehutaan, kun sinne ei ole juuri muuta kuin haluttua työperäistä maahan muuttoa. USA:lla on oma pakolaisongelmansa eteläisten naapurien kanssa, eikä sinne Euroopasta lisää pakolaisia haluta.

Perusongelma on siinä, ettei rajoja noin vain suljeta. Välimeressä riittää saaria, joiden kautta ihmisiä Eurooppaan salakuljetetaan lähes teollisuusmaisesti ja välittäjät käärivät pakolaisten hädällä suuria voittoja. Kiinalaisten kumiveneiden ja pelastusliivin kysyntä on kasvanut huimasti.

Niin kauan kuin Syyriassa ja Irakissa sekä Libyassa ja muissakin Pohjois-Afrikan maissa vallitsee sotatila pakolaisvirta sen kuin kiihtyy. Venäjä on omilla sotatoimillaan pahentanut tilannetta olennaisesti. Rauhanneuvottelut ovat vasta aluillaan. Nopeaa tulosta ei ole odotettavissakaan.

Suomi on todella vaikeassa välikädessä, jos Venäjältä alkaa tänne virrata ihmisiä tuhansittain. On helppo sanoa, että pitää turvautua EU:n yhteiseen rajavalvontaan. Miten se Suomen pitkällä maarajalla toimisi, kun se ei toimi missään muuallakaan kuin juhla- ja kiihotuspuheissa. Toistaiseksi on pärjätty diplomatialla, mutta keskusteluja on käyty vain henkilöiden kanssa, joille Venäjällä rajavalvonta ei kuulu. Ratkaiseva henkilö on Putin. Nähtäväksi jää, milloin häneen tässä asiassa saadaan ihan aikuisten oikeasti toimiva puheyhteys.

Venäjän intressi on lyödä kiilaa EU:n jäsenmaiden väliin siten, että jäsenmaat neuvottelevat pakolaiskysymyksestä suoraan Venäjän kanssa ikään kuin se olisi vain kahden keskeinen kysymys ilman laajempaa yhteyttä muuhun Eurooppaan. Venäjän osalta se pitää osin paikkansakin. Sinne siirtolaisia on kertynyt vuosien mittaan talouden nousun aikana. Nyt talous sakkaa ja tarpeellinen siirtotyövoima onkin muuttunut haitalliseksi ulkomaalaisväestöksi.

Odotettavissa siis on, että pakolaisvirta pysyy ennallaan tai kiihtyy. Se vähenee vain, jos ja kun ne maat ja alueet, joista pakolaisia eniten lähtee, saadaan rauhoittumaan. Sen sijasta nyt ratkaisuksi tarjotaan tiukentuvaa rajavalvontaa, tehostettua tulijoiden lajittelua ja palautusta sekä alentuvia avustusvaroja. Sitä on EU:lta vaatinut erityisesti Englanti jäsenyytensä jatkon ehtona.

Presidentin puhe sopii erityisen hyvin tähän saumaan. Realismia siinä toimintamallissa on vähän, uhoa ja pakolaisuusvastaista mielistelyä sitäkin enemmän. Siinä jää syrjään se, ettei pakolaisuus ole pakolaisten itse aiheuttamaa kuin siltä osin, että he ovat paenneet turvattomia tai muutoin toivottomia olosuhteita. Niiden korjaamiseen pitää keskittyä, eikä pakolaisten ihmisoikeuksien rajaamiseen, mikä tekee heistä alun alkaenkin toisen ellei peräti kolmannen luokan ihmisiä.

0

The Economistin ratkaisu siirtolaiskriisiin

$
0
0

The Economist on mielestäni hyvä julkaisu, sillä en koe sen olevan minkään ideologian vanki.  Tänään (4.2.2016) luin jutun How to manage the migrant crisis, joka tosin oli päivätty 6.2.2016, eli artikkeli oli mahdollisesti aikaansa edellä. Sanan "migrant" (siirtolainen) käyttö on huomionarvoista, sanan "refugee" (pakolainen) sijaan.

Jutun kannustavin osuus on lopussa, eli huomio siitä että maailma on ennenkin selvinnyt massiivisesta muuttoliikkeestä, vuonna 1975 kommunistit ottivat vallan Vietnamissa, jolloin miljoona ihmistä otti jalat alleen ja heistä valtaosa päätyi Yhdysvaltoihin, jossa he elivät onnellisesti elämänsä loppuun saakka, työllistyen ja lopulta keskivertoamerikkalaista paremmalla elintasolla.

Sitten itse ratkaisuun, joka on jaettu kolmeen kohtaan, joista ensimmäinen on vähentää syitä lähteä matkaan alkuperämaista. Rauhan saavuttaminen on tietysti ensimmäinen tavoite, mutta myös rahallinen tuki lähtömaihin auttaa.

Toinen kohta on turvapaikanhakemusten käsittely leireissä Euroopan ulkorajoilla, joko Euroopan sisällä (Kreikka, Italia), tai jos mahdollista, ulkopuolella (Turkki, Libanon, Jordania). Venematkan tehneet voisi myös palauttaa välittömästi meren yli toisella puolella oleviin leireihin, jolloin venematkat olisivat turhaa rahanhaaskua ja hengen riskeerausta.

Kolmanneksi, on pidettävä huoli, että turvapaikanhakijat pysyvät siellä missä heidän hakemuksensa käsitellään, sen sijaan että maat siirtävät ongelmia eteenpäin sallimalla (ja joissain tapauksissa jopa edesauttamalla) läpikulun.

Näiden kolmen kohdan kustannukset pitäisi jakaa tasan Euromaiden kesken, vain niin syntyy maille insentiivi pitää kiinni sovitusta. Turvapaikkahakemukset on myös käsiteltävä nopeasti jotta todelliset turvapaikanhakijat erotetaan siirtolaisista, ja he, joiden osalta hakemus hylätään, on joko estettävä pääsy Eurooppaan, tai karkoitettava jos näin on jo tapahtunut.

The Economist on sitä mieltä, että Euroopan pitää ottaa vastaan vainotut, ja pyrkiä työllistämään heidät. Nykytilanne on seurausta siitä, että poliitikot eivät pyri löytämään eurooppalaista ratkaisua eurooppalaiseen ongelmaan, vaan mikromanageeraavat maansa rajojen sisällä.

Tämä oli lyhennetty käännös alkuperäisesti artikkelista, ja mielestäni ihan hyvä runko jonka pohjalta ongelman ratkaisujen etsiminen voidaan aloittaa. Jos asia kiinnostaa, suosittelen lukemaan alkuperäisen artikkelin, näin vältetään rikkinäinen puhelin.

---

The Economist etsii ratkaisuja koko Euroopan näkökulmasta - näiden lisäksi jokaisessa maassa on tehtävä omat ratkaisunsa, jotta turvapaikan saaneet integroituvat yhteiskuntaan. Suomessa näistä tärkein on työmarkkinoiden vapauttaminen, sillä ilman työtä integroituminen on mahdotonta.

0

Tolkun ihmiset ja ääriryhmät

$
0
0

Presidentti Niinistö kaipaili tolkun ihmisiä. Mitä ovat tolkun ihmiset? Entä ääriryhmät? Jokainen tunnistaa suvakit ja rasistit?

Nämä ryhmät käyvät raivokasta kamppailua. Löydämme kirjoista kuvauksia kaikista noista ryhmistä.

Onko kirjaa suvakista? Ainakin yksi elokuva.

  • Schindlerin lista.

Entäs tolokun ihmisistä? Tolkun ihminen ei ole rasisti eikä vastusta rasismia. Häntä asia ei hetkauta. Sellaisiakin ihmisiä on ollut. Heistä.

  • Aivan tavallisia rivimiehiä - 101. reservipoliisipataljoona ja lopullinen ratkaisu Puolassa , Browning Christopher R.

  • Kuoleman asiamies: Adolf Eichmannin tarina

Toinen ääripää, nuivat maahanmuuttokriitikot on saanut myös muutamia kirjoja.

  • Hitlerin raivottaret Saksalaisia naisia natsien kuoleman kentillä. Wendy Lower


 

Itse en ole keskusteluun pahemmin ottanut kantaa koska asiat ovat vaikeita. Oliko holokausti oikein vai väärin?

  • Vastustajat vetoavat ihmisoikeuksiin ja sanovat, on väärin tappaa läjäpäin ihmisiä hullun ideologian tai rahan vuoksi. He edustavat suvakistoa joka ei halua potkia homoa heteroksi, joukkoraiskata lesboa ehokiksi taikka polttaa mustan kissan omistajia noitina.

  • Puolustajat taas toteavat. Jos ukkisi olisi ollut suvakki, meillä olisi 2 miljoonaa Ben Zyskowicziä, asuisimme pakolaisleirissä kuten Palestiinan kristityt.

Kiista on vaikea jo henkilökysymysten vuoksi mutta lisäksi tulee talous. Holokausti eittämättä toi taloudellisia hyötyjä monelle, kultahampaat olivat tie yrityskauppoihin. Lisäksi siihen oli taloudellinen pakko. Saksa tarvitsi ruokaa ja juutalaiset söivät. Yksi suu vähemmän on yksi annos päivään lisää saksalaiselle sotilaalle. Kuusi miljoonaa uhria toi ruuan koko armeijalle.

Samaten nyt talouskysymykset aiheuttavat ongelmia. Kuten presidentti Niinistö totesi, ihmisoikeudet ja pakolaisten oikeudet luotiin toisiin olosuhteisiin.

Geneven pakolaissopimuksen solmimisen aikoihin 1951, koko Eurooppa oli pommitettu palasiksi, reilut 60 miljoonaa työikäistä tapettu, 60 miljoonaa pakolaista. Väkiluku oli kaikkiaan vain 550 miljoonaa. Reilu 10% oli tapettu, vastaava prosenttimäärä pakolaisina. (Suomen osalta pakolaisina oli suhteellisen saman kokoinen karjalaisväestö, noin 420 000 henkeä eli 11% Suomen silloisesta väkiluvusta.)

Nyt taas EU on maailman suurin talous, Suomi eräs maailman rikkaimmista maista kuten edellisessä blokissani kerroin. Pommeja ei ole satanut aikoihin vaikka sekopäinen talouspolitiikka onkin tuhonnut etelä euroopan ja pohjoinenkin on pahasti kärsinyt. Pakolaisia on vielä alle sadan miljoonan, tosin asia korjaantunee nopeasti ilmaston muutoksen ja USA demokratian vientiprojektin ansiosta. Lopullinen lukumäärä liikkunee miljardin ja kolmen miljardin välillä.

Nyt siis joudutaan pohtimaan noita peruskysymyksiä. Ryhtyykö tolkun ihmiseksi, suvakiksi vai rasistiksi. Ja selvittämään millä keinoin suomi majoittaa / teloittaa noin 5 – 40 milj tulijaa. Myös ruokahuoltoa olisi aika käydä varmistamaan ja sen hallitus tekeekin. Valtion viljavarasto tyhjennetään huutokaupalla koska yksityinen varasto on tehokkaampi.

Pakolaisten oikeusasemaa koskeva YLEISSOPIMUS

Geneve 28 päivänä heinäkuuta 1951

 

0

Tähtiympyrän alla

$
0
0

Suomi on kulkenut tähtiympyrän alla eli Euroopan unionissa 21 vuotta.  Mitä se on tuonut suomalaisille? Onko aika ollut hyvää? Miksi Suomi on lähihistorian suurimmassa lamassa? Onko vika kenties Euroopan unionissa? Miten on mahdollista että Suomen ulkoraja vuotaa kuin seula? Kiitos vapaan liikkuvuuden! Suuri EU ohjailee Suomea surutta ja Suomihan tottelee vastaan laittamatta. Joskus oli puhetta siitä että EU yrittää tehdä Suomesta puistovaltion. Täällähän olisi eurooppalaisille lomailijoille puhdas ilma ja vesi, villi luonto jonne he voisivat tulla lomillaan kuvamaan ja rentoutumaan. Euroopan suurimpaan puistoon joka on nimeltään Suomi, tätäkö me halutaan?

EU:n on uudistuttava

Ulkoministeri ja Puoluejohtaja Timo Soinin toteamus ”Suomella on parempi maine EU:ssa kuin EU:lla on maine Suomessa” pitää paikkaansa. EU:n sanotaan olevan myös arvoyhteisö ja sekin pitää paikkaansa. Mutta miten käy arvolle nimeltä luottamus, jos sovituista säännöistä ei pidetä kiinni? Tämä on suomalaiselle vaikeaa ymmärtää. Meillä talouselämä on perustunut luottamukselle, vaikka eteläisissä EU –maissa voi korruptio olla hyvää keskiafrikkalaista tasoa.

Tänään liikasääntelyn purku on tapetilla niin EU:ssa kuin Suomessakin. Suomi on ollut likipitäen kaikessa – myös sääntelyn noudattamisessa EU:n mallimaa. Monesta sääntelystä on koitunut tappioita isänmaallemme. Esimerkkeinä rikkidirektiivi, rahoitusmarkkinavero, ilmastopolitiikka, kaivosvero ja energiatehokkuusdirektiivi. Kuka näistä loppupeleissä kärsii? Se on suomalainen duunari, kun työpaikat karkaavat liikasääntelyn vuoksi Suomesta pois. Perusteollisuutta ei saa päästä maasta pois, sillä se muodostaa suuren osan viennistämme. Ja kysynpähän vain, kumpi tuottaa ympäristöystävällisemmin terästä, suomalainen vai kiinalainen terästehdas?

Kotikutoinen byrokratia on nappuloilla pelaamista EU:n rinnalla. EU pystyy kyllä sääntelemään vaikka mistä pienistä asioista, mutta samaan aikaan se ei saa esimerkiksi omaa rajavalvontaansa kuriin. EU:n myötä Suomen ulkoraja on EU:n ulkoraja. Sitä valvovat osin muut kuin Suomen Rajavartiolaitos.

En ihmettele ollenkaan Iso-Britannian hermostumista unioniin. Siitä on seurauksena kansan vaatimus jäsenyyden ehtojen uudelleen neuvottelemiseksi. Niin pitäisi kaikkien muidenkin maiden päästä tekemään. Paavo Väyrynen voi kiukutella täällä miten paljon hyvänsä, mutta pelipaikka on nyt muualla. Ja Väyrysen oma peli on huolehtia Keskustan kaksista (kaksisista) rattaista.  Nyt on Paavolla uusi puolue. Tarkoittaako tämä Keskustan jäsen kirjasta luopumisesta vai mistä? Aika näyttää tämänkin episodin lopputuloksen.

EU:n toiminnan kritiikittä hyväksyvät tahot toitottavat Suomen maineesta. Milloin jäädään yksin ja milloin ollaan missäkin höyhensarjassa. Entäs sitten ja kuka sen määrittelee? Asedirektiivistä käyty keskustelu oli taas juurikin sitä, ”Suomen ei pitäisi jäädä itäisten maiden kanssa samaan seuraan”. Mitenkähän asiassa kävi? Mikään jäsenmaa ei lähtökohtaisesti hyväksynyt esitettyä tuliasedirektiiviä sellaisenaan, vaan siihen esitettiin lukuisia muutoksia. Ei pidä olla liian sinisilmäinen ja uskoa Kataisen federalistikabinetin kaikkia kotkotuksia.

0

Somekriitikistä päivää - Sosialismista

$
0
0

Somekriitikistä päivää - Sosialismista

 

Kyseinen postaus on omaan sosiaalisen median virtaani (yritän vähentää anglismeja, kun virta on ihan yhtä hyvä sana kuin feedi) Mira Kasslinin sivuilta levinnyt. Kasslin tunnetaan huippu-urheilijana ja piinkovana bisnesosaajana. Ihmiselle, jonka ajatusmaailmaa määrittää parhaaksi pääseminen ja kaiken laskeminen rahana, tämä varmasti tuntui juuri hyvältä. Yhteensä parikymmentä ihmistä on sen jakanut minun näkyviini ja siitä syystä piti ottaa kantaa.

 

Kovasti muistuttaa muuten tarinaa harvinaisen tyhmästä ja ilkeästä isästä, joka opetti lapselleen yrittämisen periaatteita, vaikkei itse joko tajunnut niistä mitään tai oli aivan hemmetinmoinen huijari, joka halusi vaan riistää aloittelevaa yrittäjäpoikaansa. Siitä kirjoittelin aiemmin linkissä alla.

 

http://minaisa.blogspot.fi/2015/09/suomi-on-yrittajan-paratiisi.html

 

Sitten itse postaukseen. Samaan tapaan kuin edellisellä kerralla, kursivoidut kohdat omia huomioitani, lihavoidut alkuperäistä.

 

"Osui eräs postaus silmiini, missä erinomainen yksinkertaistus:

 

Erään yliopiston taloustieteen professori totesi taannoin, ettei ollut koskaan reputtanut yhtään opiskelijaa, mutta sitten reputtikin kokonaisen vuosikurssin kerralla. Kyseinen vuosikurssi oli inttänyt, että sosialismi toimii ja siinä kukaan ei olisi köyhä eikä kukaan rikas, vaan tasa-arvo vallitsisi.

 

Professori sanoi siihen opiskelijoille: "OK, kokeilkaamme sosialismia tällä vuosikurssilla. Kaikista arvosanoista lasketaan keskiarvo ja jokainen saa saman arvosanan, jolloin kukaan ei saa hylättyä ja kukaan ei saa vitosta."

 

Jos väittää näin, niin siinä tapauksessa suoraan valehteli opiskelijoille. Jos ei taas taloustieteen professorina ymmärrä, että keskiarvoillakin voi tulla kaikille vitonen tai kaikille hylätty, on ehkä erikoisessa paikassa. Joka tapauksessa typerä väite, käytettiin sitten Gaussia tai ei.

 

Ensimmäisen välitentin jälkeen arvosanoista todellakin laskettiin keskiarvo ja jokainen sai nelosen. Opiskelijat, jotka olivat päntänneet kovasti, olivat tuohtuneita, kun taas vähän lukeneet opiskelijat olivat iloisia. Toisen välitentin lähestyessä ensimmäiseen vähän lukeneet opiskelijat pänttäsivät vielä vähemmän ja paljon päntänneetkin halusivat päästä vähällä, joten hekin lukivat vähemmän.

Tämähän ei pidä paikkaansa minkäänlaisen ihmisen toimintaa kuvaavan tutkimuksen mukaan. Taloustieteilijät vaan tykkäävät luoda yleistyksiä ja malleja kuvaamaan luomaansa jonkinlaista optimaalitilannetta. Ihminen ei toimi näiden mukaisesti, ei peliteoriassa, eikä tässä. Ihminen on sosiaalinen ja inhimillinen yksilö, jolla on muitakin motiiveja kuin yksinkertaisesti selviäminen ja paras mahdollinen nettotuotto. Tämä on vain talousliberaaleille niin kovin vaikea ymmärtää.

Tässä hyvä artikkeli siitä. 
http://www.scientificamerican.com/article/scientists-probe-human-nature-and-discover-we-are-good-after-all/ 

Sen lisäksi että ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento, joka kykenee tuntemaan empatiaa, kykenee yhteistyöhön ja kykenee auttamaan muita myös epäitsekkäästi. Kaiken tämän päälle on myös olemassa opiskelijoita, jotka haluavat opiskella asioita myös oppiakseen niitä, eivätkä vain läpäistäkseen lähintä tenttiä. Tiedän, että se kuulostaa jonkinlaiselta urbaanilegendalta, mutta olen todistanut aivan lähietäisyydeltä tällaisten ihmisten toimintaa itsekin.

 

Toisen välitentin keskiarvo olikin vain kakkonen, eikä kukaan ollut enää iloinen! Sama meno jatkui ja kolmannesta välitentistä jaettiinkin jo kaikille hylätyt arvosanat.

 

Mitä tapahtui sille, ettei kukaan saa viitosta eikä kukaan saa hylättyä? Mikäli jokainen olisi saanut viitoseen oikeuttavan tuloksen olisiko professori myös tällöin toiminut sen mukaisesti ja antanut kaikille vitoset vai pitäytynyt alkuperäisessä teesissään? Täysin epäjohdonmukainen kaveri.

 

On myös varsin erikoista, että toisen välitentin jälkeen kukaan ei muka kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, vaan "kovasti päntänneetkin" vain päättivät antaa asian olla. Ilmeisesti tässä tarinassa ihminen on siis täysin kykenemätön minkäänlaiseen reaktiiviseen toimintaa, itsereflektioon tai edes järkevään keskusteluun yksinkertaisimmastakaan asiasta. Puhumattakaan siitä, että vaikkapa sadan opiskelijan ryhmässä jo kymmenen yksilön nelosen arvoiset ja viiden yksilön viitosen arvoiset arvosanat olisivat nostaneet jokaisen opiskelijan arvosanan hyväksytyksi yleisesti käytettyjen arviontimenetelmien mukaisesti. Kukaan ei siis oppinut mitään luennoilla tai tentit liittyivät vain kirjoihin, joita ei käsitelty millään tavalla luentojen aikana. Professorin opetusta voidaankiin siis pitää yksiselitteisesti susihuononona ja hänen tapaansa rakentaa tentit täysin naurettavana.


Tenttien jatkuessa arvosanat eivät enää parantuneet, mutta kinastelu, syyttely ja nimittely sen sijaan lisääntyivät ja johtivat yleiseen pahaan mieleen ja kenenkään haluttomuuteen opiskella muiden hyväksi.

Kinastelu, syyttely ja nimittely lisääntyivät, mutta kukaan ei ehdottanut mitään rakentavaa missään vaiheessa. Kuulostaa ihan ekonomisteilta. Lukekaa vaikka Aki Kangasharjun tai melkein kenen tahansa EK:n tai ay-liikkeiden ekonomistien blogeja. Aina löytyy se toisten vika. Nämä tyypithän on selvästi opiskellut tämän proffan kanssa.

Vitsi sikseen voitaisiin tällä samalla analogialla väittää, että nämä opiskelijat ollessaan palavassa talossa eivät pääsisi sieltä pois, koska eivät osaisi päättää missä järjestyksessä menevät ulos ovesta. Niin alkeellista on tämä argumentointi.


Suureksi yllätyksekseen opiskelijat saivat kaikki vuosikurssista hylätyn ja professori kertoi, että myös sosialismi epäonnistuu aina lopulta, koska silloin kun palkinto on suuri, onnistumiseen vaadittava työmäärä on myös suuri, mutta kun valtio ottaa palkinnon pois, niin kukaan ei enää yritä tai edes halua onnistua.

No tässä olen samaa mieltä. Sosialismi epäonnistuu aina lopulta, mutta ei pelkästään professorin mainitsemista syistä. Se epäonnistuu, koska ihminen on inhimillinen ja me olemme erilaisia. Osaa meistä ajaa rakkaus tietoon ja tieteeseen, loputon uteliaisuus, toisia menestymisen tarve, raha ja tieto siitä, että on paras tai huipulla. Joku kolmas taas haluaa vain olla ja haaveilla. Tämä on se syy, miksi sosialismi ei voi toimia. Se vaatii tasapäisyyttä ja sitä meillä ei ole. Suomeen tämä ei kuitenkaan päde oikein millään tavalla, paitsi vähän koulujärjestelmäämme. Meillä ei ole mitään sellaista järjestelmää, joka estäisi menestymästä itsenään tai ilman kakun jakamista täysin epäreilusti. Mutta puututaan näihin pointteihin vielä erikseen, kun ovat tuossa alla.


Asia ei voisi olla yksinkertaisempi.
Tarinaan liittyy viisi opetusta:

1. Köyhiä ei voi rikastuttaa köyhdyttämällä rikkaat lainsäädännöllä.
Kukaan ei halua rikastuttaa köyhiä vaan suurin osa ihmisistä toivoo jonkinlaista järkevää ja tasapuolista järjestelmää, jossa mahdollisetetaan menestyminen, mutta tuetaan niitä, joilla menee heikommin.

  2. Mitä yhdelle annetaan ilman työntekoa, sen on jonkun muun täytynyt työllä tehdä.
Tämä ei pidä paikkaansa. Korkotuotot eivät kasva työn kautta. Itse asiassa suurin osa maailman omaisuudesta ja erilaisista tuotoista tulee omistamisen, eikä työn kautta. Tämä siis ei vaan pidä millään tavalla paikkaansa.

  3. Valtio ei voi antaa kenellekään mitään, mitä se ei ensin ottanut pois joltain toiselta.
Tämäkään ei pidä paikkaansa. Valtiolla on omaa omaisuutta ja omia pääomatuloja ja erilaisia muita tuloja. Tämän lisäksi tällä hetkellä valtio esimerkiksi myös saa miinuskorkoista lainaa, jolloin se voi erään blogin hienosti kuvailemalla tavalla vaikka kaivaa lainarahat maahan ja saada tuottoa siitä, että se säilyttää niitä siellä juuttisäkeissä viisitoista vuotta.

  4. Varallisuutta ei voi monistaa jakamalla sitä.
Ei voi ei. Mutta varallisuuden kasvua voi sen sijaan tasata vaikkapa järkevällä verotuksella ja kannustavilla sosiaalituen järjestelmillä. Suuri osa esimerkiksi suomalaisten varallisuudesta makaa tekemättä yhtään mitään. 

  5. Kun puolet ihmisistä ajattelee, ettei heidän tarvitse tehdä töitä toisen puolen huolehtiessa heistä ja kun toinen puoli ajattelee, ettei heidän kannata tehdä töitä, koska joku muu saa siitä hyödyn, niin se on minkä tahansa kansakunnan lopun alku.
Näin on. Vielä kun pystyttäisiin näyttämään yksikin sellainen kansakunta, jossa puolet kansasta on ollut jompaa kumpaa näistä. Tai voitaisiin osoittaa kansakunta, joka on kaatunut tähän. Samalla logiikalla voisin sanoa, että kun puolet kansasta päättää hyökätä pohjoisnavalle ilman alusvaatteita tai kerrospukeutumista, pelkkään lannevaatteeseen ja verkkopaitaan pukeutuneena ja toinen puolisko aikoo tuottaa retkestä tosi-tv:tä, on se jokaisen kansakunnan lopun alku. Molemmat näistä ovat ihan yhtä todennäköisiä. 

Joo. En siis kannata sosialismia, mutta tykkään kovasti sosiaalidemokratiasta monella tasolla. Tykkään myös markkinataloudesta ja tykkäisin kovasti siitä, että me voitaisiin olla vähemmän byrokraattisia.

Asia jota inhoan tosi paljon on typerät sosiaalisen median roskaviestit, jolla pyritään jotenkin tekemään monesta tärkeästä ja hyvästä asiasta tässä maassa pelkkiä kulueriä ja asettelemaan ihmisiä menestyjiin, jotka ansaitsee kaiken vain siksi, että se on heillä ja sitten... no taas kulueriin.

Helvetin huono taloustieteen kurssi ja professori. 

0

Mykkä, mutta ei sanaton

$
0
0

Jo Joulun tienoilla alkanut sitkeä pöpö, tai siis sen pöpön tuoma tauti, ei meinaa hellittää. Tänään alkoi toinen antibioottikuuri. Ensimmäisen sain viime perjantaina. Ei siis auttanut. Nyt olen ihan lääkärin määräämällä sairauslomalla. En aio juuri puhua enkä pukahtaa(säästän ääntäni ja kurkkuani), mutta sormet vielä pelaavat. 

Tasavallan presidentti piti suurta huomiota herättäneen puheensa. Toki aina tuossa asemassa olevan puhe on merkittävä ja herättää huomiota, mutta nyt puhe suorastaan ravisteli. Niin päättäjiä kuin kansalaisiakin. Itse pidin puheesta ja toin sen esille variksen äänelläni valtiopäivien avajaisesten jälkeen, toimittajien kysyessä kommenttia. 

Presidenttiä on nyt sitten tulkittu. Jokainen omista lähtökohdistaan. Otetaanpa nyt esimerkiksi tämä kohta puheesta: "Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia."

Itse ymmärsin tämän niin, että nykyiset säännökset eivät anna meille tarpeeksi työkaluja vastaamaan siihen haasteeseen jossa nyt olemme. Olen tämän sanonut jo kuukausia sitten. Amatööri!

Aina kun avaan suuni edes vihjatakseni siihen suuntaan, että säännöksiä olisi hyvä päivittää, saan kimppuuni kasan oikeusoppineita. Tai sellaisiksi itseään kutsuvia. En pyytele anteeksi sitä, että minulla ei ole alan koulutusta. Minulla on käytössäni kyllä asiantuntijoita aina kun tarvitsen. Minulla on käytössäni myös maalaisjärkeni ja se sanoo, että nykyisen olotilan ja menettelyjen kyseenalaistaminen ei ole ihmisvihaa, vihapuhetta tai suvaitsemattomuutta.

Eikä se ole rasismia jos puhuu "turvapaikkaturismista". Kutsun sitä- realismiksi. 

Me autamme avun tarpeessa olevia oman kantokykymme mukaan. Me teemme sen niin hyvin kuin kykenemme. Me kotoutamme ihmiset, jotka saavat laillisen luvan olla ja elää Suomessa. Me vaadimme heiltä myös itseltään perusteellista paneutumista vastikkeena avullemme. Parasta ja kustannustehokkainta apua on nopea kotouttaminen ja ennen kaikkea työllistyminen. Mistä työtä? 

Nyt tullaan sen suuren kysymyksen äärelle. Kun Suomessa on jo ennestään monta tuhatta ihmistä vailla työtä, niin miten työllistetään uudet tulijat, siis oleskeluluvan saaneet? 

Ei ole olemassa mitään oikopolkuja. Ei ohituskaistoja. Ne keinot, joita nytkin mietitään,tulee soveltua KAIKILLE. Siis KAIKILLE! Kielikoulutus on poikkeus. Tarvitsemme nopeampia polkuja sekä koulutukseen että työn oppimiseen. Huomattavasti nopeampia kuin nykyiset. Sitä työtä tehdään parhaillaan eri ministeriöissä. Mm. OKM:ssä kuin TEM:ssä. Uusia malleja, polkuja, luodaan samalla KAIKILLE soveltuviksi. 

Taas tullaan sen totuuden eteen, että ilman yrittäjiä ei ole yrityksiä, Ilman yrityksiä ei ole työpaikkoja. Ilman työpaikkoja ei ole työtä. Samalla kun hoidamme turvapaikkakriisiä, hoidamme osaltaan työllisyyttä ja taloutta. Mitä paremmin kotouttaminen onnistuu, sitä vähemmän tämä kaikki meille maksaa. 

On silti oltava realisti, kun sitä tuossa jo itsekin korostin. Osa tulijoista on luku-ja kirjoitustaidottomia. Menee kauan, todella kauan, että he työllistyvät, toivon että työllistyvät ja ehkä jotkut jopa työllistävät. Itsensä ja muita. Perustan tämän inhorealismin sille, että aiempi rekordi, paljon pienemmillä määrillä, ei ole lainkaan mairitteleva ja nyt tulijamäärät ovat moninkertaisia. Ei pidä siis uskotella, että kyllä tämä tästä ja että kaikki kotoutuvat ja saavat työpaikan. Pitää olla realisti, mutta ei viedä kuitenkaan toivoa. 

Kun nämä ihmiset nyt kuitenkin ovat jo täällä, ei meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa tätä kriisiä parhaalla mahdollisella tavalla. Jottei tule vielä suurempia ongelmia. Ja kaikille jotka antavat minulle "rakentavaa palautetta" tyyliin hyysääjä, kerron että vastuullani on nimenomaan KOTOUTTAMINEN. Pitäisikö tässä istua tumput suorana? Ei todellakaan vaan hoitaa sitä tehtävää joka on tehtäväksi annettu. 

Samaan aikaan olemme kiristäneet turvapaikkapoliittista linjaamme. Ja pyrkineet näin vähentämään houkuttelevuutta tulla tänne. Tulijoiden joukossa on paljon sellaisia, joiden syy hakeutua Suomeen ei ole turvapaikka vaan parempi elämä. Silloin peruste tulla Suomeen on väärä ja ei täytä turvapaikanhakijan kriteerejä. Nopea ja asiallinen käännytys on tässä tapauksessa oikea toimenpide.

Lopuksi. Itse olen jo tottunut siihen, että kaikkea mitä sanot, kirjoitat tai tuot julki,tulkitaan. Se ymmärretään oikein tai väärin. Ja sitä käytetään pilkuntarkasti vieden huomio ihan muualle kuin asiaan.

Tasavallan presidentti sanoi puheessaan: "Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä. Ongelmat eivät näin poistu, tällä suunnataan ehkä huomio muualle, mutta ongelmat tästä vain lisääntyvät."

Viisaasti sanottu. Koitan omalta osaltani ottaa opikseni. 

0

Caruna - monopolin sukupuutto

$
0
0

Keväällä kun routa irrottaa otteensa etupihallamme seisovista sähkötolpista, tiedustelen ystävällisesti Carunan asiakaspalvelusta koska heillä olisi aikaa tulla hakemaan pois ne ja 3x25A sähkökeskuksensa rumentamasta etupihaamme.

Ajatus oli olemassa jo rakennusaikana vuonna 2007, jolloin tänne rakennettiin myös 5kW tuulivoimala. Seuraavien vuosien aikana energiajärjestelmä täydentyi 60kWh akustolla, 2.5kW aurinkopaneeleilla ja 6kW aurinkokeräimillä. Jo rakentamisessa käytetty 60kW turbodieselgeneraattori on nyt myös kokonaan automatisoitu ja osana järjestelmää.

400 neliötä kevytbetoniataloa ei lämpene 'mökkisähköillä', joten puuvarastoa on hieman laajennettava. Alapalokattila on kuitenkin aika helppo ylläpidettävä ja nokeaa varsin vähän. Laiskuuden iskiessä lämpöä tulee pumpun avulla kahdesta 120m kaivosta.

Yhdeksän Fortum/Caruna -vuoden aikana täällä on ollut yli 200 sähkökatkoa, joiksi jännitteenvalvontajärjestelmä lukee myös vaiheiden hetkittäiset poissaolot ja alle 190V jännitteet. Maakaapeleita on turha toivoa, ellei sitten räjäytetä kilometrien matkalta peruskalliota.

Kun 2000 litran biodieselsäiliö saapuu, ei täällä enää tarvita sähkönsiirtoverkkoa. Oma ratkaisumme on aika monimutkainen, mutta uskon että esim. Teslan PowerWall -tyyppiset ratkaisut ja mikroturbiinit voivat yleistyä nopeastikin, varsinkin kun paikallinen monopoli luo kysyntää toimittamalla vuosia luokattoman huonoa palvelua ja ilmoittamalla 30% hinnankorotuksista selviytyäkseen edes perustehtävistään.

Näitä uudenlaisia ratkaisuja voisi innovoida myös täällä Suomessa - siirtoverkko ei ole mikään itseisarvo, vaikka sitä rahantekokoneena vielä pidetäänkin.

 

 

0

Turvallisuus ja päätöksenteko

$
0
0

Eduskunta määrittää Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Se ottanee perusteellisesti kantaa selontekoihin, joita käsitellään eduskunnassa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan kohdalla pidetään mielessä, että maamme toimintoja on arvostettu maailmalla. Tässä viitataan eritoten Etyjin 1975 pidettyyn ulko- ja turvallisuuspolitiikan tapahtumaan.  Asioita seurataan ja pohditaan päätösten vaikutusyhteyksiä.

Hyvinvoinnin kannalta mietitään, miten pakolaisten kotoutumisessa onnistuttaisiin ja pohditaan, millainen päätöksenteko on saanut aikaan nykyiset "kansainvaellukset". Mietitään myös sitä, mitä kansainväliset sopimukset velvoittavat tekemään pakolaiskysymyksissä ja mitä merkitsevät "yhteiset pelisäännöt". Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on pitkäjänteistä työtä, jonka on  oltava "viisaasti harkitsevaa".

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laadunvarmistus" saavutetaan yhteistoimin, jolloin käytetään hyväksi "parlamentaarista" neuvonpitoa ja päätöksentekoa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on oltava kokonaisvaltainen näkemys asioiden "painotusarvoista", jotka sisältynevät ulko- ja turvallisuuspolitiikan selontekoihinkin.   

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa tulkitaan usein suoraviivaisesti. Johtopäätöksiä tehtäessä    tarvitaan kysymysten tarkkaa erittelyä. Kun näin menetellään, vähenee tarve selitellä jälkeenpäin tuloksia. Jossain määrin on ongelmaista, kun samat henkilöt arvioivat ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehitystä.

Eduskunnan on huolehdittava, että "Suomi seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Tiedotusvälineet välittänevät ajan tasalla olevaa tietoa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Pakolais- ja kotouttamiskysymykset on ratkaistava "yhteisten pelisääntöjen" mukaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on arvioitava onnistumisen kannalta.  

Helsingissä 1975 pidetyn Etyjin kokous avasi kansainvälisen toiminnan "ulkopoliittisia portteja".  Miten kävi Helsingissä 2015 pidetyn Etyjin ulko- ja turvallisuuspolitiikan "laadunvarmistuksen"? Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä "kokonaisturvallisuuteen", jota käsiteltiin Tampereen messuilla 2015. Turvallisuuden tunteen kokeminen on tärkeä hyvinvoinnin kannalta.

 

                               
Terveisin

 
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

0

Niinistön puhe oli pettymys

$
0
0

Niinistön puhetta on sanottu realistiseksi mutta realismi voi tarkoittaa montaa asiaa. Uskon, sen tässä kontekstissa tarkoittevana todellisuuden myöntämistä. Mutta Niinistön ehdottamat ratkaisut kriisille eivät ole realismia van hänen omia näkemyksiään asiasta. Realistista olisi ollut myöntää, että ainut ratkaisu on sodan lopettaminen. Jostain syystä sellaista pidettäisiin kuitenkin idealistisena. Tässä tapauksessa arvovalinta muuttuu realimiksi, arvovalinta eli oma näkemys asiasta, joka pohjautuu jokaisen omiin arvoihin ja idelogioihin. Realismia? I don't think so.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole haukkua Niinistöä. En pidä Presidenttiämme rasistina tai pahana ihmisenä. Olen vain erittäin pettynyt häneen.

Niinistö sanoo että "olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme.[...] olemme perin itsemme haukkuneet." ja jatkaa: "Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon maahanmuuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä. Ongelmat eivät näin poistu, tällä suunnataan ehkä huomio muualle, mutta ongelmat tästä vain lisääntyvät."

Puhe alkoi lupaavasti. Mutta sitten ymmärsin, että lopulta maahanmuutto ja pakolaisongelmien ratkaisuvaihtoehdot ovat ideologisia arvovalintoja. Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa, on vain ideologioita ja tietyt arvot. Niinistö on arvonsa ja ideologiansa valinnut. Hän päätti olla populisti (teki sen nätimmin kuin Soini). 

"MUUTTOLIIKKEEN ongelma on syvä. Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma - kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi."

Ymmärsin tämän niin, että uhka länsimaisia arvojamme kohtaan tulee ulkoapäin, vaikka Presidentti toteaa puheensa alussa, että me itse"olemme perin itsemme haukkuneet”. Meillä on ongelmia, joista taloutta isompi on maahanmuutto: "Talous on elintärkeä, muttei elämän tärkeä asia. Siksi se on juuri nyt vaikeista ongelmistamme se helpompi." 

Ensinäkin, jos taloudellamme menisi erittäin hyvin, me voisimme ottaa enemmän pakolaisia ja meillä olisi enemmän rahaa kotouttamiseen, sekä enemmän rahaa hyvinvointivaltion pyörittämiseen, joten en ymmärrä miksi talous on ongelmistamme pienempi. Toiseksi, jos me olemme itsemme perin haukkuneet se viittaa siihen, että me olemme itse arvojamme vastaan toimineet. Onko maahanmuutto korruptoinut arvojamme ja siksi olemme toisemme haukkuneet? Silloin tulee pohtia miksi maahanmuutto on korruptoinut arvojamme. Siksikö koska taloudella menee huonosti (eli meillä ei ole varaa)? Silloin ratkaisu on talouden kohentaminen eikä talous kohene itsestään, vaikka hankkiutuisimme eroon turvapaikanhakijoista. 

Lopulta, jokainen voi katsoa peiliin ja miettiä, miksi on niin vihainen. Monen elämään pakolaiset eivät edes vaikuta, heitä ei näe, heistä ei kuule mitään ellei lue uutisia. Media antaa ristiriitaisia kuvia, ovatko he pahoja vai eivät? Kukaan ei tiedä todellista totuutta, jota ei luultavasta edes ole. Vastaus on, että pakolaiset ovat vain ihmisiä. Ja se, mikä tekee juuri sinut vihaiseksi, on jokin aivan muu asia.

Uhka arvojamme kohtaan tulee meistä itsestämme ja maan rajojen sisältä, sillä pakolaiset eivät meille paasaa arvoistaan eivätkä yritä jyrätä meidän arvoja omillaan. Väkivalta rajoittuu heidän keskeisten asioiden selvittelyyn tai sitten ”yksittäistapauksiin”, jolloin joku suomalainen on tehnyt polttopulloiskun tai vastaavan pakolaiskeskukseen. Raiskaustapauksia on ollut mutta suhteutettuna erittäin vähän pakolaisten tiimoilta. 

Eikä kukaan ei ole näitä "länsimaisia arvoja" edes määritellyt.

"Muutos on räikeä - vielä muutama vuosi sitten olimme viemässä arvojamme muualle, pidimme niitä aivan ylivertaisina, mutta nyt joudumme miettimään, kykenemmekö pitämään niistä itsekään kiinni." 

Kansa jakautuu köyhiin, rikkaisiin, suvakkeihin, maahanmuuttokriittisiin, maahanmuuttovihamielisiin ja vaikka mihin ja kaikki haukkuvat toisiaan. Nationalismi nostaa rumaa päätään kaikesta tästä sotkusta ja jopa rasistisiakin kommentteja on lauottu myös kansanedustajien joukosta. (Jotkut ihmettelevät miten kansallissosialismi aikoinaan yleistyi sillä tavalla Saksassa ja sitä pidettiin ihan normaalina. Näin se tapahtui.)

Kansa on pettynyt hallitukseen, taloustilanne on synkkä, isot leikkaukset koulutuksesta ja sosiaaliturvasta ahdistavat jne. Tähän kohtaan olisin odottanut Presidentiltämme jonkinlaista rohkaisua ja jopa vaatimusta, että moinen jakautuminen on lopetettava. Meillä ei ole tulevaisuutta ellemme tee sen eteen töitä YHDESSÄ ei jakautuneena. Me olemme itse kääntyneet arvojamme vastaan ja tallomme niitä parhaillaan mutaan. Sen sijaan, että Presidentti pohtisi "kykenemmekö pitämään arvistamme kiinni" hänen olisi pitänyt rohkaista ja sanoa että kyllä me kykenemme ja me pidämme niistä kiinni! Koska me olemme sivistyneitä "tolkun ihmisiä". Kansaansa Presidentti ei siis arvosta. Me olemme moraalisesti niin heikkoja, että ongelmia kohdatessa meidän arvomme muka rappeutuvat itsestään.

"Maahanmuuttovirta Eurooppaan, myös Suomen osalta, on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. "

Tämä voi olla totta ja ainahan joukosta löytyy rikollisia ja muita onnenonkijoita. Mutta sen määritteleminen, onko joku välitöntä hätää pakeneva, on työläs, aikaa vievä ja erittäin kallis prosessi, lisäksi myös henkisesti vaikeaa jokaiselle, joka sellaisia päätöksiä joutuu tekemään.

Miksi ongelmaksi on nostettu nämä "muut kuin välitöntä hätää pakenevat?" Kukaan ei pysty todistamaan ovatko he enemmistö vai vähemmistö ja meillä menee hurjasti aikaa ja rahaa tämän toteamiseen, virheiltäkään ei voida välttyä.  Tällä tavalla myös jaamme ihmiset meihin ja heihin, toteamme että meissä ei ole vikaa mutta heissä on. Onko maailma kehittynyt jakautumalla vai tekemällä yhteistyötä?

Eikö ongelman ydin ole sota Syyriassa ja muut konfliktit? 

Onko arvojemme mukaista antaa sodan kyteä? Miksemme ota vastuuta? Tuimmehan aikoinamme kapinallisia ja aseistimme heidät. Miksei Amerikka ota vastuuta? Miksei Venäjä ota vastuuta? Missä on NATO, kun vastuu pitäisi kantaa? Mikseivät EU maat tee yhteystyötä? Niin kauan kun siellä soditaan, eivätkä ihmiset pysty siellä elämään, tänne tulee pakolaisia.  Vaikka lähettäisimme heidät takaisin, uusia tulee joka tapauksessa. Lopulta joudumme limboon: pakolaisia tulee, lähetämme takaisin, tulee lisää, lähetämme takaisin, tulee lisää lähetämme takaisin. Tähän menee todella paljon rahaa, sinun ja minun verorahoja, joita voisi käyttää vaikka Suomen kehittämiseen.

Tulevaisuuden kannalta ainoa ratkaisu on sodan lopettaminen. Se on myös halvin vaihtoehto.

"Konfliktien, kuten Syyrian sodan, päättäminen olisi sekin välttämätön osa ratkaisua. Tämä vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä, jossa mekin toki teemme osamme. Nopean helpotuksen varaan ei kuitenkaan kannata laskea, kuten ei siihenkään, että tämä estäisi muista syistä liikkeellä olevia."

Nopeaa helpotusta ei ole olemassakaan. Mihinkään ei ole mitään nopeaa ja helppoa ratkaisua. Joten kumpi vaihtoehto pitäisi valita? Syynätä rahaa EU:n rajoille ja pakolaisten taustojen tutkimiseen vai laittaa rahaa rauhantyöhön, sodan lopettamiseen ja sitä kautta paremman tulevaisuuden luomiseen sekä Euroopalle että näihin konfliktimaihin? 

Miksemme pystyisi siihen? Korruptio? Suuret pankit tukevat terroristeja rahallisesti, aseita myydään, uskonnon luomat ongelmat (tästä kukaan ei uskalla puhua), Syyriassa kansa jakautuu yhä pienempiin ryhmiin eikä tiedetä ketä tukea. Mutta, kyllä meillä on järeitä keinoja käytössä Iranin ja Venäjän suhteen. Pankkitilejä pystyy jäädyttämään, on olemassa sanktiot, kauppasaarto, miehitys, rauhaneuvottelut voidaan järjestää (miksi vasta nyt eikä aikaisemmin?). Kaikki tämä saattaa tuntua turhalta varsinkin kun Amerikka ja Venäjä käyvät valtataistelua Syyriassa mutta juuri siksi, kyse onkin ideologiasta. Joko panostetaan rauhan saavuttamiseen tai sitten panostetaan rajojen vahtimiseen ja pakolaisten tarkempaan syynäämiseen. Kumpi on oikea vaihtoehto? Se riippuu. Kumpi on järkevämpi? 

Kaksoismoralismi vallitsee maailman politiikassa ja jonkun on totta vie jo aika arvostella sitä! Sehän olisi sankarillista. Monet varmasti haukkuisivat idealistiksi, eihän tuollainen sodan lopettaminen nyt vain toimi. Ei se tapahdu itsestään ja rauhanneuvottelut ovat pitkä, kallis ja tuskainen prosessi, mutta se olisi kuitenkin askel eteenpäin (eikä taaksepäin kuten Niinistön puheet). Monen mielestä on naiivia ja tyhmää puhua mahdottomasta rauhasta mutta miksi? Siksi koska kaikki ovat luovuttaneet. On vain päätetty että rauha ei ole mahdollista. Piste. Jos enemmän julkisuuden henkilöitä ja politiikkoja puhuisi tästä, asialle tehtäisiin jotain samalla tavalla kuin muille asioille tehdään.

Lopulta, kumpikin vaihtoehto on järjetön! Kumpikin vie rahaa ja aikaa samalla tavalla, eikä kumpikaan toimi niin kuin toivoisimme. Rajojen vahtiminen ei ole ratkaisu, koska ongelma on sota eivätkä pakolaiset! Rauhaneuvotteluihin panostaminen olisi ainakin arvojemme mukaista, kaikki muu on arvojamme vastaan. Ja Niinistöhän on huolissaan meidän länsimaisista arvoista. Miksi hän kannattaa vaihtoehtoa, joka arvojamme korruptoi?

"Useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi. Siitä seuraa, ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä. On väläytelty myös kansainvälisten pakolaissopimusten muuttamista. Se tie on hidas ja tuskin tuottaa ratkaisua akuuttiin tilanteeseen."

Usein ajatellaan, että historia on vain historiaa, se on vain jotain. Mutta tällaisessa tilanteessa historian tulisi muistuttaa meitä siitä, miksi kyseiset KV-sopimukset on laadittu. Meidän arvomme, joiden puolesta Niinistö pelkää, pohjautuvat osittain juuri näihin sopimuksiin. 

Presidentti olisi voinut tässä tilanteessa sanoa seuraavaa: Katsokaa ympärillenne, meillä on nämä mielettömät arvot, jotka ovat mahdollistaneet hyvinvointivaltiomme kehityksen. Meillä ei edes mene kovin huonosti suhteutettuna koko maailmaan. Kyllä, meillä on paljon ongelmia ja on hirveästi parannettavaa mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Olisi traagista koko kansainkunnan tulevaisuuden kannalta, jos nyt menisimme kehityksessä taaksepäin. 

"Ei siis ole hyviä vaihtoehtoja. Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä."

Suojellako eurooppalaisia arvoja, vai noudattaako velvoitteita seuraamuksista välittämättä? Mikäli arvomme perustuvat näihin velvoitteisiin, siinä tapauksessa jollemme noudata velvoitteita me myös hylkäämme arvomme. "Ei ole hyviä vaihtoehtoa" tämä ei ole fakta, jos Presidentti olisikin ilmaissut asiansa toisin: "Ei ole hyviä tai huonoja vaihtoehtoja, on vain vaikeita vaihtoehtoja. Mutta noudattamalla arvojamme me pystymme myös säilyttämään ne tai jopa parantamaan niitä. Voimme valita joko tulevaisuuden (rauhan) tai sitten paikallaan polkemisen.

Tässä välissä hän olisi voinut ehkä vähän esitellä näitä "arvoja". Suomi on saanut kansainvälistä tunnustusta rauhantyöstään ja rauhan nobelkin ollaan saatu. Tämä olisi voinut olla Niinistön ideologinen arvovalinta mutta se ei ollut. Hän olisi voinut painottaa sitä, että Suomi tulee tekemään kaikkensa rauhan edistämiseen konfliktialueilla. Niinistö olisi voinut nyt vaatia muita EU maita mukaan sillä yski suurimmista EU:n ideologioista on nimenomaan RAUHA. Meillä on ongelma ja se ongelma on SOTA, tästä ongelmasta tulee monenlaisia seuraamuksia kuten pakolaiset. 

Suomessa on erittäin heikko kotoutusohjelma ihmisille, jotka ovat traumatisoituneita. He ovat ehkä eläneet ruumiiden keskellä, varastaneet ja tappaneet jäädäkseen henkiin. He ovat kulkeneet pitkän ja raa’an matkan tänne asti. Nämä ihmiset tarvitsevat psykologeja. Sekä peruspohjaista koulutusta siitä, miten Suomessa eletään. En tarkoita, että heille pitäisi pitää koulutuksia siitä, että täällä ei saa raiskata mutta esimerkiksi kulttuurin ja perus lakien ja rangaistusten esittely olisi paikallaan. Oppisopimus olisi melko käytännöllinen tapa työllistää.

Voisin puhua tästä loputtomin mutta idea on se, että tämä kaikki on erittäin työlästä ja kallista, eikä mitään takeita hyvästä lopputuloksesta ole. Se sukupolvi on menetetty jo nyt. Lisäksi pakolaisia tulee konfliktin kummaltakin puolelta ja heidät laitetaan samoihin keskuksiin keskenään. Jos toisen maailmansodan aikana suomalaiset ja venäläiset oltaisiin laitettu samoille pakolasileireille, mitenköhän olisi käynyt? Tai saksalaiset ja ranskalaiset? Tai saksalaiset ja juutalaiset? Tulevaisuudessa meillä tulee olemaan erittäin vakavia ongelmia, esimerkiksi köyhyys ja väkivalta voi lisääntyä, jos kotoutus epäonnistuu. Pointtina tässä on se, että emme ehkä voi ottaa pakolaisia loputtomin kuten Niinistökin huomauttaa mutta se ongelma ei ole pakolaiset vaan sota. Jos sota loppuu, monet varmasti menevät takaisin kotimaahansa rakentamaan sitä uudelleen, ja monet lähtevät nyt jo (koska kulttuurierot ovat suuret). Ne ihmiset, jotka lähetämme takaisin erilaisin perusteluin, heidät lähetämme paikkaan, jossa heillä ei ole mitään ihmisoikeuksia eikä vapauksia, eikä mitään toivoa tulevaisuudesta. Silloin toimimme arvojamme vastaan. Me tuhoamme itse arvomme.

"MEIDÄN on nyt pakko hahmottaa, mihin pyrimme. " Olen samaa mieltä Niinistön kanssa.  "jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. "

Olen eri mieltä siitä "että emme kykene". Jokainen, joka on seurannut koko pakolaiskriisiä tietää, että Eurooppaan ei tule läheskään niin paljon pakolaisia ja varsinkin Suomeen erittäin pieni määrä verrattuna muihin Euroopan maihin. Presidentin tehtävä on kertoa kansalle, että me kyllä kykenemme! Yhdessä. Arvomme kyllä kestvät, mikäli johtajamme niitä vaalivat.

Ongelmamme eivät ole vain maahanmuutto ja talous, eivätkä nämä kaksi ongelmaa ole yksinkertaisia. Niissä sulautuu menneisyys ja tulevaisuus, asioita ei vain tapahdu itsestään vaan kaikkeen on joku selitys. Mihinkään ei voi olla nopeaa ja helppoa ratkaisua, on siis turha unelmoida sellaisesta. Mutta ratkaisu on silti olemassa, on monenlaisia ratkaisuja. Me päätämme sen nyt, miltä tulevaisuus tulee näyttämään. Olisin toivonut Presidentiltä jotain tämäntapaista sanomaa, positiivisempaa. On erittäin tärkeää tiedostaa ongelmat mutta on myös tiedostettavat, että ratkaisuja on erilaisia. On myös turha synkistellä ja luovuttaa, me emme tarvitse sellaisia johtajia tähän kurjaan maailmaan. 

Niinistön puhe olisi voinut olla historiallinen mutta valitettavasti se jäi vain laimeaksi populismiksi, jonka kansa nieli hyvillä mielin. En sano hänen olevan väärässä, en vaan jaa hänen ideologiaansa. Ja puhumalla arvojemme säilyttämisestä niitä heikentämällä Presidentti antaa ristiriitaisen viestin. Olen erittäin pettynyt.

 

 

 

 

 

 

0

Muuttuvasta maailmasta, rakkaat Eskoni.

$
0
0

Jännää millaisia asioita me vuonna 2016 käsittelemme.

 

Muukalaisvastaisuus? 

Dispariteetti kasvaa teknologisen kyvykkyyden haves and have notsien kautta kohtsillään niin paljon, että kaikenmaailman uskonnon sodat unohtuvat. 

Silti, jenkeissä kiukutellaan kun Obama meni moskeijaan. Lieneeköhön kuitenkin tässä asenteessa ratkaisu vastakkainasettelun purkuun, ja siihen että integraatio tapahtuisi?

 

Isänmaallisuus? 

Olen edelleen sitä mieltä, että omat isoisäni taistelivat nimenonmaan tämän, modernin Suomen puolesta. 

Olen siis isänmaallinen. Surkea juttu vaan, että se heikoin kansanosa on ominut ne symbolit joiden puolesta sitä verta vuodatettiin. Modernin, tasa-arvoisen yhteiskunnan jossa kaikki saavat pelata. 

Myös ne vähäosaiset.

 

Skandiyhteiskunta? 

Tälläisenä jo toipuneena entisenä sosdemina on kuitenkin pakko nostaa kuvitteellista hattua työväenliikkeen perimälle, jossa valistuksen ja koulutuksen kautta on ollut premissinä nostaa itsensä seuraavalle portaalle. 

Tai ainakin ansaita samankaltainen arvostus muiden yhteiskunnan kerrosten kanssa. 

Mihin tosin meni se aate missä kansan kollektiivinen nosto olisi se kaiken a ja o?

 

Kansan jako kahtia? 

Missä vaiheessa me jotka näemme maamme avoimena, ystävällisenä, maailmaan empaattisesti ja sieltä menestyksen hakevana kansana muutuimme vähemmistöksi? 

Missä vaiheessa nämä asiat eivät enää ole niitä premissejä joilla me pärjäämme myös tulevaisuudessa? 

Missä vaiheessa tunnustamme, että meillä on täällä iso osa pelokkaita ja defensiivisiä kansalaisia joiden ajattelu on meille kollektiivisesti vahingollista?


Tulevaisuuteen katsominen? 

Koska maailma muuttui sellaiseksi missä esimerkiksi ISIS on mielenkiintoisempi teema keskipitkällä aikavälillä kun esimerkiksi tuleva singulariteetti? 

Miksemme me keskustele vaikkapa siitä että työn merkitys on jo murtunut ja murtuu yhä enemmän - asia joka vaikuttaa yhteiskuntiimme enemmän kuin kieltämättä kauheat hirmutyöt uskonnon nimissä? 

Koska alamme puhumaan ja valmistautumaan maaillmaan, jonka jo tyttäreni (ehkä minäkin) tulee näkemään milloin meillä on koneita jotka voivat valmistaa itseään parempia koneita?

 

Onneksi olen optimisti, sopivasti elitisti ja ennenkaikkea kontekstin ymmärtävä kansalainen.

Tästä maailmasta tulee vielä kipuilun jälkeen vielä parempi, näin se vain on. 

 

Toki vain, jos me kaikki otamme päämme pois pimeydestä ja osaamme analysoida mitä se tunnelin päässä oleva valo merkitsee.

Rikokset vähenevät, mutta turvattomuus lisääntyy

$
0
0

Suomalaisten turvallisuuden tunne on eri kyselyjen mukaan heikentynyt. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) tutkimuksen mukaan suomalaisten turvattomuuden tunne on ennätyskorkealla. Jopa 65% suomalaisista uskoo elävänsä viiden vuoden kuluttua turvattomammassa maailmassa. Edellisen kerran suomalaiset suhtautuivat lähellekään yhtä pessimistisesti turvalliseen tulevaisuuteen vuonna 1994, mutta sekin tulos oli kahdeksan prosenttia optimistisempi kuin nykyään. Turvallisuuden tunteen heikentymiseen ei löydy mitään yksiselitteistä syytä, mutta pilkottuina ne ovat meille tuttuja lehdistä ja televisiosta: talouskriisi, turvapaikanhakijat, Syyrian sota, uskonnolliset ääriliikkeet ja kansainvälinen terrorismi vaikuttavat ihmisten mieliin.

Myös nuorilla on huoli turvallisuudesta. Nuorisobarometrista käy ilmi, että vuonna 2014 15-29 -vuotiaista nuorista joka kymmenes tunsi asuinympäristössään turvattomuuden tunnetta. Vaikka turvattomuuden tunne onkin kasvanut hiukan vuodesta 2011, niin pitkällä aikavälillä se on vähentynyt: vuonna 2004 jopa 23% nuorista tunsi asuinympäristönsä turvattomaksi. Itseen kohdistuvan seksuaalisen väkivallan vuoksi kuusi prosenttia koki turvattomuuden tunnetta. Nousua oli kolme prosenttia vuosien 2010-2014 välillä.

Ihmisten turvattomuuden tunne ei kuitenkaan täysin korreloi rikostilastojen kanssa. Eurooppa ja Suomi on tilastojen mukaan turvallisempi ainakin kirjattujen rikosmäärien mukaan - yleinen kehitystrendi rikosten määrissä on ollut pitkään laskeva. Tilastokeskuksen julkistaman ennakkotiedon mukaan vuonna 2015 rikoksia tehtiin Suomessa yhteensä reilut 413 000 (pl. liikenne- ja ajoneuvorikokset), joka on noin 9% vähemmän kuin vuonna 2011.  Kesällä 2015 Abloyn Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suurin osa suomalaisista, 65 prosenttia, pelkää asuntomurtojen lisääntyvän. Mutta vuodesta 2011 omaisuusrikokset ovat laskeneet noin 9% ja niistä esimerkiksi asuntomurrot ovat laskeneet noin 10%. Myös henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset ovat laskeneet noin yhdeksällä prosentilla vuodesta 2011, vaikka nousua onkin hiukan vuodesta 2014. Rikokset viranomaista ja yleistä järjestystä kohtaan ovat laskeneet reilusta 14 000:sta alle 13 000:een.

Saman suuntaista kehitystä on myös Eu-maiden tilastoissa. Vaikka maiden välillä eri rikostyyppitilastoissa on heittoja suuntaan jos toiseen, niin kokonaisuutena vuonna 2012 kirjattiin 12 prosenttia vähemmän rikoksia kuin yhdeksän vuotta aikaisemmin.

Paljon keskustelua on saanut aikaan seksuaalirikokset. Tilastokeskuksen antaman ajanjakson aikana (2011-2015) vuosina 2012 ja 2013 kirjattiin hiukan enemmän seksuaalirikoksia kuin vuonna 2015. Viime vuonna niitä kirjattiin yhteensä 3312 tapausta. Vuosikymmenen aikana rikosten määrissä kovimmassa nosteessa ovat olleet petokset ja maksuvälinepetokset sekä huumausainerikokset.

Rikokset vähenevät, mutta turvattomuus lisääntyy. Medialla on varmasti osaltaan suuri vaikutus ihmisten mielipiteisiin omasta turvallisuuden tunteesta, vaikkei luulo todellisuudessa pitäisikään paikkansa. MTS:n tutkimuksesta huomaa, että vuoden takaiset huolet Ukrainan kriisistä ja Venäjän kehityksestä häiritsevät suomalaisten unta huomattavasti vähemmän, vaikka ongelmat eivät ole kaikonneet minnekään.

Silti ihmisten pelko turvallisuudestaan pitää aina ottaa vakavasti. Pelkoa tuskin poistaa kylmät tilastot.

Itäsuomalaiset idealistit ja länsisuomalaiset realistit - kaksi rotua?

$
0
0

Olenkohan rasisti, kun sanon, että itäsuomalaiset ja valtaosa nykyisistä hesalaisista eroavat länsisuomalaisista kuin yö ja päivä. Sanon sen suoraan, koska olen länsisuomalainen.

Itäsuomalainen sanoisi sen kiertoilmaisuna, että "suattaapi olla että on, vuan suattaapi olla, että ei ookkaan". Tai hän sanoisi sen hesalaisittain, että "tavallaan ikäänkuin, tai ikäänkuin tavallaan..."

Länsi-Suomessa on totuttu sanomaan asiat niin kuin ne ovat. Niin sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistökin. Niin puhuu paljon parjattu Paavo Väyrynenkin. Niin puhuu turkulainen tutkija Markku Jokisipiläkin.

Itäiset suomalaiset eivät suoraa puhetta ymmärrä. Itäsuomalainen Helsingin Sanomat ihmettelee pääkirjoituksessaan, mitä Niinistö sanoi? Kirjoituksen kommenteissa ihmetellään, miksi pääkirjoitus ei ymmärrä, että Niinistö sanoi suorat sanat.

Länsisuomalaiset eivät ymmärrä kiertelevää ja kiertoilmaisua käyttävää itäsuomalaista kieltä, eivätkä itäsuomalaiset ymmärrä länsisuomalaista suoraa puhetta.

Suomea on johdettu vuosikaudet savolaisittain. On jopa puhuttu savon mafiasta. Kaikki on ollut fantastista, vaikka talous onkin syöksynyt.

Läntisessä-Suomessa ei ajatella näin. Kaikki ei ole fantastista. Jottain tarttis tehrä. 

0

Lähidemokratiavajetta

$
0
0

Maakuntiin tulee uusi hallintorakenne ja sote. Uusimaa koostuu Helsingistä, Espoosta, Vantaasta sekä läjästä pikkukuntia ja -kaupunkeja. Tulevaisuuden päätöksenteossa Helsingin painoarvo kasvaa. Voisiko tämä johtaa Suur-Helsinkiin, pääkaupunkiseutu olisi yksi ja sama miljoonakaupunki?

Kun alueen ylin päätäntävalta siirtyy maakuntavaltuustolle, kaupunginvaltuustojen valta pienenee. Samalla todennäköisesti kaupunginvaltuustojen koot pienevät ainakin isoissa kaupungeissa.

Jos ei mitään tehdä, silloin yhdet ja samat henkilöt  istuvat sekä eduskunnassa että maakunta- ja kaupunginvaltuustoissa. Valta keskittyy varmasti nimipoliitikoille. Pitäisikö määritellä, kuinka monessa vallankahvassa yksi ja sama politiikko voisi olla? Kaikissa kolmessa vai vain kahdessa tai yhdessä?

 

Kun päätöksenteko etääntyy tavallisista kaupunkilaisista lähes totaalisesti, paine lähidemokratian kehittämiseen kasvaa.

Malleja on ainakin kolme.

a. Kaupunginosavaltuustot

Malli sopii erinomaisesti isoille kaupungeille. 

Otan esimerkiksi kotikaupunkini Vantaan. Kaupunki on jakautunut kuuteen suureen osaan. Alueet ovat Kivistö, Myyrmäki, Aviapolis, Tikkurila, Korso ja Hakunila, mikä tarkoittaisi kuutta kaupunginosavaltuustoa.

Vantaalla lentokenttä on jakanut kaupungin kahteen osaan, Länsi- ja Itä-Vantaaseen. Länsi-Vantaalla on koettu aina, että Itä-Vantaa on jyrännyt. Esimerkiksi Myyrmäen keskustan kehittäminen on ollut yhtä kivirekeä. Kesti pitkään ennen kuin alueelle saatiin edes kunnollisia kauppoja ja palveluja, kun rakennusliikkeiden annettiin tapella rakennusoikeuksista.

b. Suora valta

Malli on erittäin mielenkiintoinen. Miksei voida ajatella, että kaupunkilaiset pääsisivät itse suoraan päättämään asioista?

Tekniikka ei ole enää este, äänestykset voitaisiin tehdä esim. pankkitunnuksia käyttäen.

c. Sekamalli

Sekamalli voisi olla toimivin. Suurimmasta osasta asioista päättäisi kaupunginosavaltuusto, mutta joistakin asioista kaupunkilaiset päättäisivät suoraan, vaikka kerran kuukaudessa.

 

Mahdollisen lähidemokratiavajeen lisäksi olen pohtinut, että miksi maakunnan pitäisi hoitaa vain sosiaali- ja terveyspalvelut. 

Parhaiten olen perehtynyt peruskouluun. Nyt kaikki kaupungit puuhastelevat omilla hiekkalaatikoillaan. On tehty huonoja paikallisia opetussuunnitelmia, vaikka yksi kunnollinen olisi riittänyt. Koulujen työ- ja loma-ajatkaan eivät natsaa. 

Kaupunkien kouluvirastot voitaisiin lakkauttaa, kun olisi yksi tehokas maakunnallinen kouluvirasto. Uudenmaan pikkukunnilla ei ole edes resursseja säädylliseen peruskouluun, aina ei riitä osaaminenkaan.

Myös päivähoidon hallinto voitaisiin keskittää maakunnalle.

Mutta kaikkein oleellisinta olisi niputtaa kaikkien kaupunkien todelliset käenpoikaset eli tilakeskukset yhteen. Ei ole mitään mieltä siinä, että joka niemessä ja notkossa on tehoton ja kallis tilakeskus, joka on vain hoitavinaan toimitiloja ja kiinteistöjä.

Uusimaa on pullollaan homekouluja. Oikeastaan yhdestäkään kaupungista ei löydy riittävästi kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntemusta, niin huonossa kunnossa koulurakennukset ovat. Keskittäminen toisi tehokkuutta toimintaan, ja parhaat alan asiantuntijat saataisiin maakunnallisen tilakeskuksen johtoon.

Kun kerran kaupunkien valta vähenee, kaukaisessa tulevaisuudessa rajustikin, voidaanko kaupungit ja kunnat lopettaa kokonaan? Alueellinen verotusoikeus olisi vain maakunnalla. 

Olisi vain maakuntahallinto sekä pieniä aluevaltuustoja kuten kaupunginosavaltuustot ovat. Ehkä silloin valtion vallan vähentämisellä olisi tarvetta. Valta tulisi lähelle ihmistä.

http://kaiarilundell.blogspot.fi/2016/02/lahidemokratiavajetta.html

0

Väyrystä käsitellään poliittisen korrektiuden silkkihansikkailla

$
0
0

Nykyisin poliittista korrektisuutta romutetaan siellä ja täällä, mutta jotkut asiat säilyvät poliittisen korrektisuuden suojaamina. Yksi tällainen ilmiö on Paavo Väyrynen. Nytkin Väyrysen toimia uuden puolueen perustamiseksi on lähinnä kummeksittu kirjoituksissa. Missään ei ole näkynyt pläjäytyksiä, joissa poliittinen korrektisuus on unohdettu ja Väyrysestä töräytettäisiin suoraan.

Ehkä kellään ei ole motiivia töräyttää?

Kuitenkin Väyrysestä on aikanaan kuullut suoraa ja poliittisesti epäkorrektia puhetta, mutta tämä tapahtui aikana, jolloin tiedoitusvälineet noudattivat täydellisesti poliittista korrektisuutta. Poliittisen korrektisuuden murtuminen on nähdäkseni tapahtunut paljolti netin välityksellä, sillä netti on siinä mielessä kontrolloimaton media, että siellä aina joku rikkoo poliittisen korrektisuuden rajat.

Nykyisinhän Amerikan presidentin esivaaleissa menestyy Donald Trump, joka on saanut suurta suosiota nimenomaan puhumalla poliittisesti epäkorrektisti.

 

0

Pohjoismaisen uusnationalismin sivistymätön harhaisuus

$
0
0

Eräs hullunkurisimmista piirteistä, joka värittää nykyistä suomalaisen yhteiskunnallisen ilmapiirin polarisoitumista on kielteinen suhtautuminen monikulttuurisuuteen. Mikä tässä kielteisyydessä on sitten hullunkurista? Se yksinkertainen tosiasia, että Suomi oman geopoliittisen asemansa ansiosta on iät ja ajat ollut monien erilaisten kulttuurien ja kulttuuripiirien kohtaamis- ja asuinpaikka. Idän, lännen ja etelän, jopa pohjoisen, kulttuuripiirit ovat vuorovaikuttaneet maaperällämme muovaten meistä sen kansan, joka me nyt olemme: Itämeren rannoilla elävä monikulttuurinen kansa.

Suomen kansa jakautuu keskuudessaan selkeän omintakeisiin läntisiin ja itäisiin kulttuurialueisiin. Tätä heijastaa myös ainutlaatuinen geeniperimämme, jonka sisäiset erot ovat voimakkaampia kuin monien keskieurooppalaisten kansojen väliset keskinäiset geneettiset eroavaisuudet. Vielä vuonna 2016 pätee vanha suomalainen totuus: länsisuomalainen ei kestä kovin kauan aikaa itäsuomalaista kielellistä ja kulttuurista monimutkaisuutta. Itäsuomalaisen mielestä länsisuomalainen suoruus ja yksitotisuus edustavat edelleenkin puolivillaista yksinkertaisuutta ja pahimmillaan hyökkäävyyttä.

Erottamaton osa suomen kansaa on myös maamme ruotsinkielinen väestö, suomenruotsalaiset. He kuuluvat virallisesti maamme kantaväestöön. Tämä liittolaisuus suomen- ja ruotsinkielisten välillä omaa lähes tuhannen vuoden mittaisen yhteisen historian. Viitteitä vieläkin pidemmästä yhteisestä historiasta on olemassa.

Kun otamme vielä huomioon Suomen saamelaiset, romanit, tataarit ja juutalaiset, voi havaita, että käsitys jostakin historiallisesta monokulttuurisesta kansasta on täyttä harhaa.

Saamelaisten kohdalla on kuitenkin erityinen syy pysähtyä.

Suomen alkuperäiskansa ovat saamelaiset, jotka ovat nykyisin virallinen etninen vähemmistömme.

Saamelaisten – myös Ruotsin ja Norjan pohjoisosien ja Venäjän luoteisosien alkuperäiskansa – osa ei ole ollut mitenkään kiitollinen vuosisatojen ja -tuhansien aikana. He ovat joutuneet todistamaan sitä, mitä on terrorisoiva maahantunkeutuminen, jota ovat harjoittaneet muut suomalaisugrilaiset, slaavilaiset ja pohjoisgermaaniset kansat. Nämä maahantunkeutujakansat ovat työntäneet tieltään saamelaiset omilta alkuperäisiltä asuinsijoiltaan yhä pohjoisemmaksi. Maahantunkeutujakansojen raakalaismaisuus, joka on jatkunut osittain vielä nykypäiviimme, on vertaansa vailla.

Nykyisen Suomen sekä laajemmin Norjan ja Ruotsin maahantunkeutujakantaväestöjen parissa elää ja leviää – kaikista tosiasioista huolimatta – harhainen uusnationalistinen ideologia, jonka mukaan nämä ”kantaväestöt” olisivat jossakin erityisessä alkuperäiskansan asemassa, mitä uhkaavat jotkut muut, joita nämä nimittävät maahantunkeutujiksi. Itse nämä ”kantaväestöt” ovat brutaalein elkein vaeltaneet lukuisten muiden nykyistä Eurooppaa asuttavien kansojen kanssa nykyisille sijoilleen.

Kaiken lisäksi eurooppalaiset kansat ehtivät vuosisatojen ajan valloittaa siirtomaita, muun muassa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Alkuperäisasukkaita orjuutettiin ja tapettiin surutta. Amerikan alkuperäisväestö työnnettiin lopulta tylysti reservaatteihin, vain yhtenä esimerkkinä mainittakoon. Kiinnostuksen lopahtaessa Afrikan siirtomaita kohtaan, ne jätettiin raunioituneina oman onnensa nojaan. Nyt näitä raunioita nimitetään kehitysmaiksi, joiden sekasortoa länsimainen aseteollisuus pyrkii kaiken kukkuraksi hyödyntämään. Sama koskee monia muita entisiä siirtomaa-alueita.

Ketkä ovatkaan niitä varsinaisia terrorisoivia maahantunkeutujakansoja?

Kaikki, mikä on todettu edellä, kuuluu normaaliin länsimaiseen koulusivistykseen.

Kysymys presidentti Sauli Väinämö Niinistölle:

Vaivautuivatko edellä kuvatut varsinaiset maahantunkeutujakansat – me mukaan lukien – sanomaan edes sanaa ”asylum”, kun tunkeutuivat erilaisista kyseenalaisista syistä maille, jotka eivät edes heille kuuluneet?

Pitääkö kertoa vastauskin?

0

Väyryspuolueella kaikki mahdollisuudet

$
0
0

Maailma on kaunis ja hyvää elää sille, 

jolla on aikaa ja tilaa unelmille, 

ja mielen vapaus, 

ja mielen vapaus. 

(Irwin Goodman: Maailma on kaunis

Paavo Väyrynen teki keskustan entisen puoluesihteeri Jarmo "kelmi" Korhosen mukaan "nerokkaan, mutta pirullisen vedon" kun ilmoitti perustavansa oman puolueen ajamaan eroa euroalueesta. Kilpailevan puolueen toimintaan osallistuminenkin, saati sellaisen käynnistäminen, ovat luonnollisesti hyvin vakavan asteen rikkomuksia ainakin kaikissa eduskuntapuolueissa.  

Sipilä kuitenkaan ei reagoinut Väyrysen kannalta toivotusti, vaan ilmoitti ettei hänen suhteensa mitään puolueesta erottamisia ole edes mietitty. 

Siitä huolimatta taktikointi on lyhykäisyydessään pakotettu onnistumaan, sillä yllättävä veto joka johtaa ihmettelyyn kääntyy tekijänsä eduksi siten, että muiden päiviteltyä aikansa ja arvailtuaan kenties jopa julkisesti motiiveja, täytyy suunvuoro antaa myös arvostelun kohteelle. Niinpä kun toiminta jo herättää hämmästelyä ajankohtaisohjelmia, kolumneja, pääkirjoituksia ja sosiaalista mediaa myöten, odottelee Väyrynen vain milloin hänet kutsutaan esittelemään näkemyksensä. Tyypillisesti näiden esiintymisten jälkeen keskustelu hänestä jatkuu vielä entistä voimakkaampana.    

Onhan tällainen Väyrysen puolueshow ilahduttavaa katsottavaa kaikenlaisten paikallisten, euro- ja pakolaiskriisien vastapainoksi. Paavon liikehdintä on ollut arvailun kohde halki hänen puoli vuosisataa kestäneen uransa, varuillaan saavat olla myös puoluekollegat, sillä Väyrysen tempausten yllättävyydelle vetää usein vertoja vain niiden toteutukseen vaadittava röyhkeys.

Kaikkeen aiemmin kirjoitettuun on kuitenkin ollut pohjana vain median tarkoituksella Väyrysestä antama negatiivinen kuva ja hänen kirjoissaan kerrotaan asioiden todelliset taustat sekä se kuinka häntä on aina vainottu, ymmärretty tahallisesti väärin, taklattu laittomalla mediapelissä ja kuinka hänestä levitetään vielä nykyäänkin kaikenlaisia täysin vääriä käsityksiä. 

Jos Väyrystä ei olisi, hänet täytyisi keksiä. 

0

Presidentin puhe

$
0
0

Presidenttimme sanoi rajoillamme pakolaissanan väärinkäyttäjien kaventavan pakolaisten mahdollisuuksia koska pienen maan vastaanottokyky on rajallinen.

Minä kun olen vastaavasti aiemmin todennut, on minut luokiteltu rasistiksi. Tervetuloa presidentti joukkoomme.

0

Ratkaisuja maahanmuuttoon

$
0
0

Suvakki vai rajakki? Maahanmuutto on pahoin tulehtunut keskustelunaihe. Nimittelyä on kuultu jo tarpeeksi, mietitään mielummin käytännön ratkaisuja. 

Ensin pari perusasiaa. 

 

Jokainen on yksilö

Kuten me suomalaisetkin, jokainen maahanmuuttaja on ainutlaatuinen yksilö. Tapaan paljon erilaisia ihmisiä ja tiedän kokemuksesta, ettei kenenkään persoonaa tai kykyjä voi päätellä uskonnollisesta tai etnisestä ryhmästä. Siksi maahanmuuttajia koskevia päätöksiä ei kannata tehdä ryhmittäin, vaan yksilöllisen tilanteen perusteella.

Nykyään pakolaisia haastatellaan ja heidän kertomustensa todenperäisyys pyritään selvittämään ennen turvapaikan myöntämistä. Tätä käytäntöä on syytä kehittää.

 

Kaikilla on sama ihmisarvo

Eräät maahanmuuttokriittiset poliitikot ovat esittäneet että ihmisarvo liittyy ihmisen hyödyllisyyteen yhteiskunnalle. Tämä ei pidä paikkaansa. Jokaisen ihmisarvo on sama, oli hän sitten vammautunut työkyvytön muiden huollettava tai paljon veroja maksava huippusuorittaja. Tämä on minulle itsestäänselvä asia, ja näin todetaan myös ihmisoikeuksien julistuksissa. 

Miksi se on itsestäänselvä? Koska kaikillla muilla ihmisillä on tietoisuus ja tunteet kuten minulla. He tuntevat iloa, rakkautta, kipua ja kärsimystä kuten minä. Se on ihmisyyden ydin jonka olemassaoloa ei voi kiistää. Teoillaan ihminen voi tuottaa muille hyvää tai tehdä heille vahinkoa. Se ei kuitenkaan muuta ihmisarvoa. Rikoksia tehneet voidaan laittaa vankilaan, mutta vaikka ihminen tekisi kuinka pahoja on hänellä silti tietoisuus, tunteet ja ihmisarvo kuten minulla. 

Mitä maahanmuuton suhteen on sitten syytä tehdä  käytännössä?

 

Pakolaisten kärsimysten minimointi

Nykyään pakolaisia tapetaan omissa maissaan mm. Venäjän pommituksilla. Lähdettyään pakoon he joutuvat vaaralliselle matkalle, jossa hukkumisen vaara on suuri. Päädyttyään maahan, josta he hakevat turvapaikkaa alkaa prosessi, jossa selvitetään onko kyseessä oikeasti hädänalainen vai esimerkiksi parempaa elintasoa hakeva ihminen. Hädänalaiset saavat turvapaikan, "elintasopakolaiset" lähetetään pitkäkestoisen vastaanottokeskuksessa lojumisen jälkeen kotiin. 

Pakolaisten kärsimysten vähentämiseksi ehdotan seuraavaa:

 

1) Siviilejä tahallisesti tappavat on pysäytettävä. 

Syyriasta tulee valtavasti pakolaisia, koska Assadin ja Putinin joukot tarkoituksella pommittavat siviilejä täynnä olevia kaupunkeja ja pakolaisleirejä. Samaan aikaan Venäjä lähettää pakolaisia Suomen rajalle ja sen tiedotusvälineet yrittävät paisutella pakolaisongelmaa EU-maissa lisätäkseen niiden poliittista epävakautta. Syyrian ongelman ydin on, että länsimaat eivät ole tehneet juuri mitään Assadin ja Putinin pysäyttämiseksi. ISIS on paha ongelma, mutta sen aiheuttamien siviiliuhrien määrä on murto-osa Assadin hirmuteoista, ja koko ISISin olemassaolo Syyriassa on Assadin aloittaman sisällissodan seurausta. 

 

2) Pakolaisia on autettava heti kun mahdollista.

EU:n viranomaisten ja avustusresurssien pitää jalkautua sotaa käyvien maiden rajoille ja maiden sisällä oleville turvallisille alueille. Kenenkään ei pidä joutua hengenvaaralliselle merimatkalle, vaan saada apua heti turvalliselle alueelle päästyään. Ne, jotka hakevat turvapaikkaa EU-maasta voivat tehdä sen kyseisellä pakolaisleirillä jossa voidaan selvittää hädänalaisuuden aste. Ne joille turvapaikka voidaan myöntää siirretään sitten koordinoidusti eri EU-maihin turvallisilla kuljetuksilla. Samalla voidaan huolehtia että kukin maa saa resursseihinsa nähden kohtuullisen määrän pakolaisia.

Turvapaikkahakemusten käsittely lähtömaan rajoilla vähentää myös niiden, jotka eivät turvapaikkaa saa, turhauttavaa ja  kallista laitostumista EU:n vastaanottokeskuksissa. 

 

3) Suomeen tuodut pakolaiset kotoutumaan, ei laitostumaan.

Työ on lähes välttämätön asia sekä pakolaisen henkiselle hyvinvoinnille että integroitumiselle suomalaiseen yhteiskuntaan. Olen tavannut kotini lähellä olevassa vastaanottokeskuksessa irakilaisia, joihin kuuluu mm. hyvää englantia puhuvia insinöörejä ja ekonomisteja. Perusduunikin kelpaa heille. Suomessa on paljon tekemätöntä työtä josta suomalaiset eivät ole kiinnostuneita. Esimerkiksi marjojen ja sienten poiminta, torimyynti sekä lumenluonti ovat tehtäviä jotka pitäisi sallia kaikille ja ohjata työkykyisiä pakolaisia niiden pariin. 

Ehdottamani tarpeettomien työn esteiden purkaminen, verotuksen yksinkertaistaminen ja yritystoiminnan säätelyn vähentäminen hyödyttävät sekä suomalaisia että maahanmuuttajia. 

Maahanmuuttajien kotouttamisessa keskeistä on myös perheenyhdistäminen. Onnellinen ja ahkera elämä ei ole mahdollista, jos perhe on jatkuvassa kuolemanvaarassa sodan keskellä

 

Maahanmuutto ja rikollisuus

Turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista on uutisoitu paljon. 0,08% heistä on epäiltynä väkivaltarikoksista. Se ei ole suuri osuus, mutta selvästi enemmän kuin kantaväestöllä. Jokainen raiskaus on vakava asia. On myös erittäin huolestuttavaa jos ilmapiiri muuttuu niin, etteivät naiset koe enää turvalliseksi liikkua yksin ulkona. Yksi maamme hienouksista on sen turvallinen ilmapiiri ja siitä on syytä pitää kiinni. 

Toisten koskemattomuutta loukkaava ei ole turvapaikan arvoinen. Ketään ei voi lähettää tapettavaksi, mutta turvapaikkaa ei pidä myöntää rikollisille ja heidät on syytä lähettää takaisin heti kun mahdollista. 

Maahanmuuton epäsuora haitta ovat joidenkin suomalaisten reaktiot. Aamulehden mukaan 66% tunnetuista Odinin sotureista on tuomittu väkivaltarikoksista. Vaikka heidän riveissään on varmaankin myös väkivallattomia ihmisiä, on katupartiointi luonut ihmisille samanlaista turvattomuuden tunnetta kuin maahanmuuttajien raiskaukset. Kadulla kävely ei ole laitonta, mutta jos lain raja ylittyy esimerkiksi vainoamisen eli uhkaavan seuraamisen ja tarkkailun osalta on siihen syytä puuttua heti. 

 

Elintasopakolaiset - uhka vai mahdollisuus?

Yhdysvallat on esimerkki maasta, jonne on muuttanut suuria määriä elintasopakolaisia. Maa on valtavan rikas ja menestynyt supervalta juuri näiden elintasopakolaisten ansiosta. Avain on siiinä, että maahanmuuttajia ei suljeta keskuksiin nostamaan sosiaaliturvaa vaan he tekevät töitä ja perustavat yrityksiä. Antamalla paremman elämän tavoittelijoille mahdollisuus tulla Suomeen töihin lisäämme kaikkien suomalaisten hyvinvointia. 

Perustamani yritys on tästä konkreettinen esimerkki. Uusia ihmisiä palkatessa olemme keskittyneet hakijan kykyihin ja asenteeseen kansallisuudesta tai uskonnosta riippumatta. Olenkin saanut töihin maahanmuuttajia mm. Ukrainasta, Pakistanista ja Iranista. Hyvien työntekijöiden ansiosta yritys on kasvanut, tekee voittoa ja maksaa paljon veroja hyödyttäen omalta osaltaan koko yhteiskuntaa. 

Suomen strateginen ongelma on väestön ikääntyminen ja veronmaksajien suhteellisen osuuden väheneminen. Maahanmuutto on tehokkain keino lisätä nuorten veronmaksajien määrää. Kansainvälisen valuuttarahaston arvion mukaan nykyinen maahanmuutto lisää lyhyellä tähtäyksellä Suomen työttömyysastetta, mutta vuoteen 2030 mennessä lisää bruttokansantuotetta seitsemän prosenttia. Se on paljon.

0

" jäseneksi voivat päästä vain kansanedustajat ja Euroopan parlamentin jäsenet".

$
0
0

Paavo Väyrysen ajatuksia on joskus vaikea ymmärtää. Hän on nyt, nopeasti ajateltuna, perustanut puolueen, johon juuri kenelläkään ei ole mahdollista liittyä jäseneksi. Ainoa jäsen, ainakin toistaiseksi, voi olla vain hän itse, ellei kansanedustajista tai europarlamentaarikoista löydy muutamaa loikkaria. Seuraava mahdollisuus toisen jäsenen saamiseksi puolueeseen tulee vasta ensi eduskuntavaaleissa, jos puolue on siihen mennessä vaalikelpoinen ja saa vaaleissa läpi jonkun muunkin kuin Väyrynen itse.

Aika metka asetelma.  Ei ainakaan kokouksissa tule äänestysongelmia, eikä päätösvaltaisuusongelmia.

Toinen mielenkiintoinen asia on se, että puolueen kannattajat voivat kaikessa rauhassa olla ja toimia myös entisissä puolueissaan. Ehkäpä tässä syntyy ristiriitoja tulevaisuudessa.

Jos kuka suomalaisessa politiikassa osaa yllättää, niin ainakin Väyrynen.

0
Viewing all 14367 articles
Browse latest View live